Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Ignasi Escudero, Lucía Montobbio-CR) Contra tot pronòstic les sèries de caràcter religiós estan sacsejant el món de l’entreteniment. Catalunya Religió recomana tres sèries que retraten en primera persona l’extremisme religiós i la seva vivència personal.

Unorthodox

Unorthodox és una de les series del moment i no és per menys. Ens parla de la història d’Esty Shapiro, una jove de la comunitat hassídica del novaiorquès barri de Williamsburg on hi conviuen matrimonis adolescents concertats, dones que han de demanar permís per aprendre a tocar el piano o fidels que es converteixen en matons per defensar una moral ultraconservadora. Al llarg de quatre episodis en els que ens haurem d’aturar per agafar aire, aquesta jove lluita per escapar d’una comunitat que l’asfixia.

La sèrie es debat entre el costumisme d’una societat tancada i particular, i la denúncia del fonamentalisme ultraortodox. Un extremisme que no només s’expressa en la reclusió de les dones a l’àmbit privat sinó en la gran dificultat de la protagonista d’escollir el seu propi destí. Faci el que faci la comunitat segueix les seves petjades.

Mesías

En un Damasc destruït per l’ISIS apareix, de sobte, un misteriós personatge que professa: “Déu vencerà els nostres enemics, la salvació està a prop.” I així comença una sèrie de 10 capítols un xic provocadors. El protagonista serà anomenat pels seus seguidors Al Masih. Netflix s’arrisca i emet el relat de com podria ser una vinguda de Crist en ple s.XXI.

Tanmateix, Al Masih (messies en àrab) barreja trets cristians, amb trets musulmans. De mare cristiana, de pare jueu, sembla musulmà però declara “caminar amb tots nosaltres”. Poc més sabrem d’ell. A través de les seves accions, ubicades a Síria, Texas, Israel... Al Masih anirà guanyant seguidors que confiaran cegament en ell, o que s’obsessionaran en desemmascarar-lo. Alguns interpretaran miracles, altres jocs il·lusionistes; alguns hi veuran bondat, altres foscor d’arrel violenta. ¿Què i qui s’amaga darrere d’Al Masih?

Kalifat

Una altra de les grans estrenes a les plataformes digitals és Kalifat. Posa sobre la taula la radicalització d’adolescents i joves a Europa per part de l’Estat Islàmic. Aquesta producció sueca mostra una situació estesa fa uns anys. Arriba amb la distància suficient per poder digerir aquesta realitat tan dramàtica i alarmant, i ho fa des de la doble narració dels que es radicalitzen a Suècia i els que ja han arribat a Raqqa, Síria, s’entrecreua al llarg d’aquest thriller.

Lluny d’oferir una explicació única i plana sobre la radicalització, Kalifat mostra diferents perfils sobre els que les xarxes de l’organització extremista capten als joves europeus. Si bé fa un esforç per demostrar que no només van ser captats joves de famílies musulmanes, mostra la radicalització en la baula més vulnerable: aquells que estan sols, rebotats amb el món o desemparats. La carn de canó. És una sèrie intensa emocionalment amb algunes escenes amb violència física i psicològica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.