Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació "la Caixa") 108.680 euros aniran destinats a cinc projectes de la província de Barcelona seleccionats en la convocatòria que el programa Art for Change de Fundació "la Caixa" obre cada any. Aquesta convocatòria ofereix ajuts a projectes artístics de disciplines com les arts plàstiques, la fotografia, el vídeo, la música, la literatura i les arts que fomenten el paper actiu de col·lectius en situació de vulnerabilitat. A Espanya són un total de 19 els projectes seleccionats que comptaran amb 399.320 euros.

La iniciativa suposa un impuls pel teixit cultural a tot el territori, a través d’aquestes ajudes a artistes i entitats culturals, a més de fomentar les xarxes de comunicació entre ells amb els diferents encontres que s’organitzen durant l’any per compartir aprenentatges i experiències.

"En el context actual de pandèmia, l’art i la cultura s’han reafirmat com a elements fonamentals per al benestar i la cohesió social, per la qual cosa la convocatòria té encara més sentit, si és possible", tal com afirma Gloria Andreu, responsable del programa Art for Change de Fundació ”la Caixa”. "Els projectes d’aquesta edició tenen l’oportunitat de mostrar el valor de la creació artística per afrontar els reptes socials".

En la convocatòria 2021 s’hi han presentat 224 propostes d’artistes i entitats culturals de tot Espanya. De totes, se n’han seleccionat 19 que han superat una primera avaluació artística i, en una segona fase, una avaluació tecnicosocial. Aquests projectes es duran a terme a les províncies de Madrid, Barcelona, Sevilla, Granada, Còrdova, Castelló, Lleó i Badajoz. Hi participaran més de 1.478 persones en situació de vulnerabilitat, que tindran l’oportunitat de formar part de manera activa d’un procés de creació artística.

Els 19 projectes que han estat escollits compleixen els tres objectius del programa: el foment del desenvolupament personal dels participants per mitjà de la seva implicació en el procés creatiu; la cohesió i la inclusió social a partir de la creació d’espais neutrals de relació, intercanvi i convivència, i la regeneració social de caràcter comunitari a través d’activitats que contribueixin al desenvolupament de barris o grups socials i al reforç de conceptes com la identitat i l’autoconfiança.

Art for Change de Fundació ”la Caixa”

La Fundació ”la Caixa” ha estat pionera en la cerca de noves formes d’entendre la cultura. Les exposicions són un punt de trobada entre diferents tipus de públic i les activitats impliquen persones de diverses procedències i de totes les edats que prenen la iniciativa i hi tenen un paper actiu. Són iniciatives en les quals el públic i els creadors treballen junts per donar sentir a l’art. D’aquesta vocació va néixer, el 2007, Art for Change, un programa que conjuga la creació artística i la transformació personal i social, que fomenta la participació en processos creatius de qualsevol disciplina artística per afavorir la col·laboració i la inclusió de tothom, i que és respectuós amb la diversitat i està obert a aprendre i a escoltar la societat.

A través d’Art for Change de la Fundació ”la Caixa” es generen processos creatius liderats per un artista, en què participen col·lectius en situació de vulnerabilitat o persones d’un mateix entorn o barri amb l’objectiu d’afavorir processos de transformació social. Amb l’impuls d’aquestes iniciatives s’ofereix als participants l’oportunitat d’entrar en contacte amb l’art i la cultura, es fomenta la igualtat de condicions i oportunitats, i es contribueix a l’empoderament de persones o grups a través d’un procés artístic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.