Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(CR) La notícia de l’any 2021 ha estat sens dubte la renúncia del bisbe Xavier Novell. Ho demostra el rànquing dels articles més llegits. L’encapçala l’opinió del periodista Jordi Llisterri publicada just després de la sorpresa pel comunicat del bisbat de Solsona amb la renúncia de Novell. També sumen moltes visites el podcast monogràfic amb el comentari que li va dedicar la redacció i la peça en què vam explicar què vol dir penjar els hàbits.

Tot seguit hi trobem l’elecció de Manel Gasch com a nou abat de Montserrat i, sense deixar l’àmbit benedictí, l’entrevista a la monja benedictina Teresa Forcades sobre l’escola monàstica Sinclètica. També va despertar interès el testimoni de fe l’ermitana Sònia Sapena després que al gener el temporal Filomena esfondrés part de l’ermita on vivia al Priorat.

En l’àmbit de responsabilitats eclesials, han tingut molta repercussió el nomenament de Josep Àngel Sáiz com a arquebisbe de Sevilla, l’elecció de la catalana M. Dolors Sitjes com a nova provincial de les germanes Vedruna d’Europa, el relleu al capdavant de l’Escola Cristiana, amb Meritxell Ruiz com a nova secretària general, i la notícia sobre la malaltia i l’agreujament de la salut del bisbe auxiliar de Barcelona Antoni Vadell.

El muntatge i la inauguració de la Torre de Maria

També han estat rellevants informativament tots els actes d’inauguració de la Torre de Maria de la Sagrada Família. Començant pel mateix anunci del programa d’actes i seguint pels vídeos més vistos de l’any, amb el muntatge de l'estel, el missatge del papa Francesc difós en l’acte de benedicció de la Torre i l’entrevista al germà Alois de Taizé, en la seva visita a Barcelona.

Els segueixen el vídeo de la presentació del mosaic del jesuïta eslovè Marko Rupnik al santuari de la Cova de Manresa, els dels santuaris naturals dedicats a les ermites de Montserrat i als boscos de Poblet, el recull de testimonis sobre el llegat d’Arcadi Oliveres, i l’entrevista a Isabel Capmany en la trobada de catequistes a Montserrat.

Adéu a Arcadi Oliveres, Picanyol i Ignasi Ricart

Els obituaris ajuden a fer visible l’aportació social i eclesial dels que ens han deixat. Aquest 2021 hem recordat el paper singular de l’expresident de Justícia i Pau Arcadi Oliveres, l’historiador i capellà Casimir Martí, el president del Consell Evangèlic de Catalunya Benjamí Planes, la cofundadora de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida Carme Agustí, l’activista eclesial i matemàtica Mercè Guilemany, el director general de Càritas Terrassa Francesc Llonch i el primer rector de la UIC Barcelona, Jordi Cervós. Entre els artistes més destacats el pintor Joan Torras i Picanyol, il·lustrador de la Bíblia dels Nens. I entre els religiosos, el claretià, animador i divulgador de la Bíblia Ignasi Ricart, el monjo de Poblet Marc Vallès, la monja de Lestonnac María Luisa Morales, els jesuïtes Hèctor Vall, Carles Riera, Agustín Goytisolo i Antonio Ordóñez; el germà de Sant Joan de Déu Pascual Piles, el monjo de Montserrat Anselm M. Parés, el germà Guillermo de La Salle, el franciscà, missioner i filòleg Josep Maria Massana, i els salesians Víctor Javier Macua i Faustí Gutiérrez. També han mort els capellans Joaquim Brustenga, Ferran Blasi, Joan Galtés i Ramon Barniol.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.