Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(CR) El mes de març de 2020, amb el confinament global de la població, el nostre portal d’informació va créixer en nombre de visites. I el que més interès va despertar en aquell moment ho diu la notícia més llegida de l’any: el primer capellà que va morir per coronavirus a Catalunya.

La resposta eclesial a la pandèmia ha marcat el segon i el tercer articles més llegits. Per una banda, la guia de recursos i serveis religiosos per seguir per televisió, ràdio i internet. Una peça dinàmica que va recollir la crida a pregar des de casa, amb més de 130 enllaços actualitzats amb diverses iniciatives, classificades per diòcesis i també per confessions.

I l’ha seguit en nombre de visites la notícia de l’estrena del documental Església confi(N)ada, produït per Animaset. El documental es va realitzar íntegrament durant el confinament, amb la col·laboració de la redacció de Catalunya Religió, i explica com ha viscut l'Església a Catalunya el confinament i què significa ser cristià en temps de coronavirus.

Entre les deu notícies més llegides, hi ha també l’enfrontament públic entre el president Quim Torra i el cardenal i arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella, el mes de juliol; el recull de citacions en català de l’encíclica pel papa Francesc Fratelli tutti; i el nomenament com a bisbe auxiliar de Barcelona Javier Vilanova, i el de Salvador Bacardit, com a rector del seminari de Barcelona.

Escola concertada i espiritualitat benedictina

També han suscitat interès els articles sobre l’escola cristiana. En aquest 2020, molts centres han denunciat que la pandèmia ha agreujat l’infrafinançament de l’escola concertada. Per primera vegada a Barcelona una escola concertada passava a formar part de la xarxa pública. Una realitat que fa plantejar el paper de les famílies a l’escola concertada a l’hora de triar projecte educatiu.

En l’àmbit interreligiós destaca el reportatge sobre la cooperació entre entitats musulmanes i cristianes per fer arribar lots de menjar a un centenar de famílies durant el confinament. I en l’àmbit de la reflexió i l’espiritualitat, l’article del blog de l’abadessa de Sant Benet de Montserrat, Maria del Mar Albajar, titulat ‘No tanta fe, si us plau’, així com la meditació a la plaça de Sant Pere del Vaticà del papa Francesc a finals del mes de març, quan va dir que “tots estem en la mateixa barca”.

Els vídeos amb més visualitzacions són la crònica sobre la reobertura de portes a Montserrat després del confinament, la presentació del documental ‘Església confi(N)ada’, l’explicació del sagrament de la reconciliació per Hilari Raguer i la col·lecció de capelletes de visita domiciliària.

Els obituaris de 2020 ajuden a recordar el llegat de personatges com el bisbe claretià Pere Casaldàliga, el pare Manel Pousa, la teresiana Pepa Montserrat, el matemàtic Josep Vaquer, l’historiador i monjo de Montserrat Hilari Raguer, l’artista Domènec Fita, el felipó Josep Llunell, l’activista Núria Gispert, el claretià Ramon Caralt, les germanes vedruna Maria Trullols i Joaquima Surrallés, els jesuïtes Ferran Manresa, Ignasi Vila, Josep Miralles, l’il·lustrador i escriptor Francesc Salvà, la primera abadessa de Montserrat Cecília Boqué i, el bisbe Francesc Xavier Ciuraneta i els capellans Josep Cardús , Josep Torné i Joan Aragonès.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.