Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(CR) El recull de les notícies més vistes del 2017 a Catalunya Religió mostra l'interès amb el qual els lectors han seguit totes les informacions eclesials relacionades amb l'actualitat política a Catalunya. Tres de les cinc notícies més llegides de l'any estan relacionades amb el procés sobiranista.

Concretament, la notícia de Catalunya Religió amb més difusió aquest any és el manifest de 400 capellans a favor del referèndum de l'1 d'octubre. La segona, del mes d'agost, és la carta de protesta dels capellans de Tarragona per la línia editorial de 13TV, la televisió de la Conferència Episcopal Espanyola. I, en tercer lloc, el manifest de diverses entitats cristianes que arran de la intervenció de la Generalitat de Catalunya del 20 de setembre criden a la defensa de les institucions catalanes.

En quart i en cinquè lloc apareixen dos temes diferents: l'ordenació d'aquest setembre dels dos nous bisbes auxiliars de Barcelona a Sagrada Família, Sergi Gordo i Toni Vadell; i la iniciativa del gener de la parròquia de Santa Anna que va acollir a un grup de persones sense llar durant l'onada de fred.

La temàtica política ocupa la majoria de la resta d'articles més llegits. Especialment durant els darrers mesos Catalunya Religió ha recollit una cinquantena de pronunciaments que hi ha hagut en aquest àmbit dels bisbes, capellans, religiosos i religioses i de diverses institucions catòliques. Majoritàriament les entitats i les veus episcopals que s'han pronunciat ho han fet lamentant la violència de l'1-O que també va afectar escoles cristianes o els empresonaments dels líders socials i polítics, han demanat el reconeixement de la realitat nacional de Catalunya i han reclamat una sortida dialogada i democràtica. En el recull de tots aquests pronunciaments es poden trobar totes les posicions institucionals al voltant de l'1-O, on s'expressen totes les opinions o els matisos que hi ha hagut en aquest tema.

En l'àmbit d'opinió i comentari un dels blogs més llegits continua sent el de les homilies del papa Francesc. Però aquest any se situa en primer lloc el blog amb les homilies del pare Josep Llunell de l'oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. Dins de l'espai de blogs, el comentari més llegit és d'un altre tema ben polèmic aquest any, les crítiques al bisbe Xavier Novell per una frase referent a l'homosexualitat en una de les seves glosses dominicals.

Finalment, aquest any s'ha de lamentar de nou la pèrdua de diverses personalitats del món religiós a Catalunya. Entre les defuncions del 2017 hem perdut la companyia del franciscà Lluís Vila, el jesuïta missioner Federic Sopeña, el pedagog Xavier Melgarejo, el franciscà Lluís Rocaspana, el vicari general de Sant Feliu Jaume Berdoy, el jesuïta de l'escola de Casp Raimon Algueró, l'abat emèrit de Solius Edmond Garreta, el canonge Josep Maria Aragonès, l'escolapi de Mataró Antoni Marcet, l'escolapi dels Escoltes Genís Samper, la fundadora d'ACIDH Montserrat Baró, l'impulsor de l'Escoltisme Ricard Pedrals, el capellà promotor del CEP Joan Batlles, el primer director de Ràdio Estel Francesc Viñas, el jesuïta d'Arrels Sant Ignasi Joan Suñol, el monjo de Montserrat Carles Elvira, el jesuïta i filòsof Josep Maria Coll i Alemany, el capellà i historiador Joan Bada, i el capellà i periodista Joan Subirà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.