Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Moviment Cristià de Joves) L’any 1997 es posava en marxa un nova plataforma evangelitzadora per als joves a Barcelona en la línia de l’Acció Catòlica General (ACG); era el Moviment Cristià de Joves de Barcelona. Coordinats per la llavors Delegada de Pastoral Juvenil de l’arxidiòcesi de Barcelona, Rosa Deulofeu, i encoratjats per l’arquebisbe Ricard Maria Carles, un bon grup de consiliaris i laics responsables de la pastoral juvenil en les seves parròquies, alguns membres també de moviments de l’Acció Catòlica especialitzada (JOC-JOBAC, MUEC, JARC) van posar en marxa el MCJ intentant impulsar i coordinar els grups parroquials de joves que volien seguir fent camí després del sagrament de la Confirmació.

La proposta, seguint els trets identitaris de l’ACG, posava l’accent en acompanyar els joves a ser evangelitzats i evangelitzadors des de les parròquies, fent servir el mètode de la Revisió de Vida, els Estudis d’Evangeli, la Campanya i els Cercles d’Estudi com a eines per viure l’Evangeli en la quotidianitat de les seves vides i alhora ser transformadors de les seves realitats en la línia del Regne de Déu proclamat per Jesucrist.

Un altre tret important ha estat sempre el protagonisme dels mateixos joves en els processos evangelitzadors i en l’exercici de la responsabilitat dins del Moviment, oferint aquest al servei de tots els joves de la Diòcesi. A partir de l’any 2009, el MCJ es vincula a la nova realitat que es va consolidant en les diòcesis espanyoles i que s’aprova en una Assemblea celebrada a Xeste (València), a partir de la qual els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola proposen l’ACG amb els seus tres sectors (infants, joves i adults) com la proposta diocesana per als laics de les parròquies que vulguin fer un camí eclesial i madur en la seva fe cristiana.

L’any 2011 els grups del MCJ i del MUEC (Moviments d’Universitaris i Estudiants Cristians) de Barcelona decideixen caminar junts, identificats en les quatre notes de l’Acció Catòlica i decidits a unir forces i recursos en la pastoral. És per tot això que el proper diumenge 13 de maig se celebraran aquests 20 anys fent camí a la Parròquia de Santa Madrona. El centre de la celebració serà l’Eucaristia, que presidirà el bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo.

El lema de la Campanya que els joves del MCJ estan treballant enguany és “Germans en dignitat, sembrem llavors”, i defineix bé el camí que hem anat fent al llarg d’aquests 20 anys, tot cercant en cada jove la seva dignitat com a fill/a de Déu, que descobrim en Jesucrist i que ens agermana a tots; i alhora vivint la mateixa missió que Jesús encomana als seus deixebles de sembrar llavors del Regne en tot el que vivim i fem.

Aquest lema ens ha vingut suggerit en part per la darrera experiència viscuda a nivell de l’ACG estatal: el pelegrinatge en el Camí de Santiago i la tercera Assemblea General celebrada també a la ciutat de Santiago de Compostel·la, compartits amb més de 1.300 participants. Tant durant el pelegrinatge com en l’Assemblea ens va guiar el lema extret de l’exhortació apostòlica del Papa Francesc Evangelii Gaudium: “Salir, caminar y sembrar, siempre de nuevo” (EG 21)

“Com un gra de mostassa és aquest moviment que neix ...” diu una de les estrofes de l’himne del MCJ que vam estrenar al poc temps de començar a caminar, en la dècada dels 90 del segle passat. Ara que ja fa 20 anys, ens atrevim a cantar “és aquest moviment que creix”. L’alegria per la celebració d’aquest aniversari es veu encara augmentada pel motiu que en aquest curs 2017-18 s’estan donant més passes fermes en la línia de poder treballar més units els tres sectors que configuren l’ACG en els seus Estatuts: infants, joves i adults. Esperançats, doncs, en que aquest camí seguirà donant molts bons fruits; i agraïts al bon Déu i a tots els que hi han passat pel Moviment de tot el que ens ha anat donant fins avui.

Actualment el moviment està present a les parròquies de Sant Miquel i Església Major de  Santa Coloma de Gramanet, Mare Déu de la Salut de Badalona, agrupació de parròquies del Poble-sec i Santa Maria del Taulat de Barcelona, Santa Maria de Premià de Mar, Sant Joan de Vilassar de Mar, i en grups de Muec.