Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri -CR) Una processó protagonitzada pels alumnes de l'institut de Llinars del Vallès ha obert el funeral que s'ha celebrat aquest dilluns a la Basílica de la Sagrada Família per les víctimes de la tragèdia aèria dels Alps d'ara fa un mes. Els nois i noies catalans que havien compartit uns dies amb els alumnes alemanys morts de tornada a casa, han portat 150 espelmes que recordaven les 150 víctimes. Les han deixat a les escales del presbiteri on durant tota la celebració han marcat l'absència dels qui van morir als Alps. Espelmes que al final de la missa s'ha endut alguns familiars per recordar els seus difunts.

La celebració ha estat una missa presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach, acompanyat dels bisbes de Terrassa, Girona, l'auxiliar de Barcelona i el vicari general de Sant Feliu. Però la presència d'altres religions també ha estat ben visible, sobretot al final de la celebració. Després de seguir la missa des del presbiteri en un lloc preferent, un representant de la comunitat protestant, de la jueva i de la musulmana han fet una breu intervenció i pregària cadascú. Concretament han estat els representants d'aquestes confessions que participen en el Grup de Treball Estable de Religions (GTER), que agrupa les tradicions religioses presents a Catalunya.

Sistach ha centrat l'homilia en la misericòrdia a partir de l'Evangeli de les Benaurances: "La misericòrdia és la via que uneix Déu i l’home i a la misericòrdia del Pare confiem les víctimes i també encomanem als seus familiars i amics que sofreixen aquesta separació". També ha iniciat l'homilia oferint "el dolor i la pregària per les víctimes i ferits del terratrèmol del Nepal i per les víctimes de les pasteres en el Mediterrani".

Amb les intervencions finals dels tres representats d'altres confessions, s'ha pogut escoltar per primera vegada a la Sagrada Familia i en un acte litúrgic una pregària islàmica, una jueva i una pregària cristiana des del protestantisme. El pastor Guillem Correa s'ha centrat en consol de l'amor i la companyia de Jesús. El rabí Jorge Burdman ha remarcat la dificultat de parlar del dolor en qualsevol idioma o religió. I Mohamed Halhoul ha expressat el dolor en nom de les comunitats musulmanes. Paraules a les que tots tres hi han sumat la pregària explícita des de la seva religió, en el cas de l'Islam amb un verset de l'Alcorà.

El llarg comiat

En acabar l'eucaristia, la cerimònia s'ha allargat més d'una hora per un dels moments probablement més significatius de l'acte. Encapçalats pel rei Felip i la reina Letizia, les autoritats han saludat pràcticament un a un a tots els familiars de les víctimes que han assistit a la cerimònia. Una llarga mostra de condol que sense pressa també han fet els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas, amb les seves dones, el cardenal Sistach, i els representants religiosos Correa, Burdman i Halhoul. L'emissió institucional de RTVE va preservar durant la missa les imatges dels familiars, però en canvi va oferir els detalls d'aquest acte de condol de les autoritats al final de la missa.

Mentre s'iniciava aquest llarg comiat, l'orgue de la basílica ha acompanyat els presents amb les notes del Virolai, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat. També s'ha referit Sistach en l'homilia a "la patrona de Catalunya" a qui ha confiat que fes "realitat el que el poeta Jacint Verdaguer demanava a la Mare de Déu de Montserrat en el seu Virolai: 'Guieu-nos cap al cel'".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.