Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Memorial Joan Gomis) El dijous 15 de novembre, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, s'entregaran els premis del Memorial Joan Gomis 2018 als guanyadors de las diferentes categories. A banda dels discursos d'agraïment, hi haurà una xerrada-col·loqui sobre l'estat actual del periodisme, especialment en la seva vessant més social. L'entrada és completament gratuïta.

En la modalitat d'obres periodístiques, el guanyador ha estat el reportatge "Cómo salir de la cárcel cuando es tu casa", dels periodistes Lucas Font i Julia Fernández Cadenas, sobre infants que viuen amb els pares a les presons del Nepal.

El jurat el va considerar un bon reportatge que narra com els fills de presos al Nepal conviuen amb els pares a presons superpoblades i en males condicions. La infància sempre és un tema sensible de tractar i l'article ens apropa una realitat desconeguda: nens que conviuen a l'entorn de la presó fins que tenen uns 14 anys. No obstant això, el jurat va destacar especialment que l'article fa visible l'acció d'institucions que lluiten contra la pobresa i l'exclusió social a través de l'ONG PA Nepal (Prisoners Assistance), que vetlla per rescatar aquests nens, donant-los educació i allotjament.

En la categoria de trajectòries periodístiques, s'ha premiat a la centenària Revista 21, publicació que fa 100 anys que informa sobre realitats poc conegudes i oblidades, tot unint denúncia, llibertat i esperança. El jurat la va considerar mereixedora del premi per la seva manera de tractar temes com la justícia social, la pau o l'entesa entre cultures. Per la qualitat dels seus articles, l'anàlisi rigorosa i la seva mirada realista i esperançadora davant realitats diverses com la pobresa, l'exclusió social, les desigualtats Nord-Sud o el drama dels refugiats. A més, el jurat va destacar molt positivament la reorientació que van fer un temps enrere en la seva línia editorial i continguts, essent una revista cristiana que busca promocionar la justícia i la solidaritat, assumint la defensa dels drets humans.

Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 euros. Les revistes culturals El Ciervo i Foc Nou publicaran un text escrit pels guanyadors. Així mateix, els premiats rebran amb el premi una il·lustració original realitzada per Joan Gomis.

Premi Memorial Joan Gomis

El Premi Memorial Joan Gomis reconeix obres i trajectòries periodístiques que posin en valor la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l'exclusió social, i que promoguin la justícia, la pau i els drets humans. El premi va néixer per mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb una llarga tasca com a dirigent i promotor de diverses iniciatives cíviques i associacions, especialment des de la presidència de Justícia i Pau (1976 – 2001), així com a través dels nombrosos articles en premsa i els seus llibres.

El jurat del Memorial Joan Gomis està format per representants de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Fundació Cultura de Paz, Mans Unides, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, LaFede.cat, Catalunya Religió, les revistes El Ciervo i Foc Nou, i familiars d'en Joan Gomis.