Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

La iniciativa presentada aquest dimecres “Marca un gol a l’atur juvenil” té molt de façana. Una pancarta i una foto abans del partit. Però, al contrari que molts altres protagonistes habituals del circ mediàtic, la diferència és que mostra una façana d’un edifici amb fonaments sobre la roca: Càritas, al costat de dues institucions benemèrites com el Barça i l’Espanyol.

És probablement la roda de premsa més breu a la que he assistit a l’arquebisbat i alhora la més concorreguda de totes. Ni a la que es va anunciar el viatge del papa a Barcelona érem tanta gent. No s’ha dit gaire més del que cap en un titular i la màxima preocupació ha estat la foto del cardenal amb els dos presidents esportius i el cartell. També una persona de Càritas m’ha fet notar de forma sorneguera que curiosament la presentació del conveni amb els serveis funeraris de Barcelona no havia tingut tant d’èxit.

Si Càritas i l’Església en general fos un bluf, seria totalment criticable l’operació, però ni de lluny és el cas. És intel·ligent aprofitar-se d’un certa superficialitat mediàtica per colar-se 20 segons al TN o en els diaris esportius on no dirien mai una paraula d’aquest tema. Si la preocupació social de l’Església pot arribar al públic que mai llegirà el Full Dominical, benvingut sigui. En un altre nivell, és una mica en la mateixa línia d’un reportatge del seminari que va sortir a l’Sport.

Cal dir que en aquest aspecte l’arquebisbe Martínez Sistach s’ha demostrat molt hàbil, sobretot tenint present que no és una persona nascuda en una generació mediàtica, ni molt menys digital. La ignorància generalitzada del fet religiós en els mitjans generalistes és un instrument a aprofitar per colar-hi qualsevol cosa. En aquest cas, la foto del cardenal com un àrbitre entre els presidents del Barça i de l’Espanyol. La porpra encara impressiona.

En una recent entrevista a Catalunya Ràdio, Manuel Fuentes va captar aquesta capacitat del cardenal per portar l’aigua al seu molí. “Vostè és un seductor”, li va dir Fuentes. Tampoc cal exagerar. Però si que és veritat que en aquest camp el cardenal Sistach sap jugar molt bé. I és una dimensió comunicativa en la que l’Església també necessita marcar gols.