La frase no es mía. Es de uno de los chiquillos de casa. El interrogante cayó a media cena. Son frecuentes las preguntas sobre tecnología, el clásico ¿qué cuesta ese trasto electrónico nuevo? O de actualidad infantil: con el coronavirus, ¿vendrán los Reyes Magos? O de temporada: ¿puedo ir con pantalones cortos ahora que hace frío? Después de todo, preguntas que piden un criterio, para terminar conformando el suyo.

Me van a perdonar porque este artículo caducará en 24 horas. Pero estoy asombrado de cómo algunos han convertido la elección del nuevo presidente de la Conferencia Episcopal Española en una campaña política, mediática y digital. No descubriremos ahora que en los procesos de elección de estos cargos siempre hay intereses y poder. Pero en esta ocasión quizás ha llegado a extremos casi cómicos.

La revista online per a preveres EL BON PASTOR va ser fruit directe de l’Any Sacerdotal 2009 i, més concretament, d’una conferència que va donar el Cardenal Clàudio Hummes en la Facultat de Teologia de Catalunya uns quants mesos abans del gener de 2010, data del primer número de la revista. Les paraules del Cardenal Hummes, aleshores Prefecte de la Congregació per al Clergat, amarades d’espiritualitat i saviesa, van estimular-nos a proposar un instrument que contribuís a la unió dels preveres, tant diocesans com religiosos.

Els bisbes de Catalunya han tret un petit comunicat on parlen amb autoritat sobre la realitat del país. Els bisbes han donat un pas important per sortir d’un llarg silenci mantingut en els darrers temps sobre el moment polític de Catalunya. És evident que davant dels dilemes de la societat catalana l’Església catòlica no pot estar en  silenci o amagar-se en la indiferència de la neutralitat.

Hi ha moltes maneres de classificar esglésies.

L’altre dia m’explicaven l’anècdota del cardenal que respon diligentment a tots els reptes que li planteja Pius XIII. Era a la sèrie The Young Pope. L’actor Jude Law, de papa, i Silvio Orlando, de cardenal. A cada iniciativa que li planteja el primer, l’altre li ofereix l’argument oportú. I tanca carpeta. En un moment de la conversa, Law li fa notar que “té respostes per a tot”. I l’actor que fa de cardenal Angelo Voiello li contesta: “Sí, és la meva feina”.

Avui s’ha publicat al DOGC la resolució definitiva 1806/2021, de 8 de juny, de concerts per al proper curs 2021/2022 pel que fa a les etapes d’educació infantil, primària i ESO. Un sentiment agredolç impera en aquest moment, per diversos motius.

L’encíclica Laudato si’, sobre “la cura de la casa comuna” és, sens dubte, un gran document, molt convenient en el moment actual, i un bon impuls perquè els cristians, l’Església, tinguem els ulls posats en tot allò que fa la vida més digna, com ens va ensenyar Jesús. Però, si m’ho permeteu, i sense desmerèixer gens aquest valor, voldria dir que ara que me l’he llegida de cap a cap tota seguida, hi he trobat, en l’argumentació de fons de l’encíclica, una qüestió que m’ha grinyolat força i que voldria explicar aquí.

Avui 12 de juny celebrem el centenari de l’ordenació presbiteral del capellà valencià D. Vicent Garrido Pastor, que ha estat definit pel canonge de la catedral de València, Miguel Payà, com “un mestre espiritual i un  prevere diocesà que ocupà un lloc de primer ordre en la vida de l’Església particular de València, en tota la part central del segle XX”.