Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Enquesta de Catalunya Religió.cat als diputats catalans (I).

La majoria diputats catalans de la legislatura que ara s’acaba són partidaris de que els càrrecs públics assisteixin a actes religiosos. És el que diuen els que han volgut contestar a l’enquesta que els va formular CatalunyaReligió.cat sobre diversos aspectes del fet religiós. Dels 73 diputats que van contestar l’enquesta, el 90% diuen sí quan a la pregunta de si assistirien a una missa de festa major o un acte religiós d’una altra confessió.

Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta anònima que vam fer arribar als 135 parlamentaris actuals abans d’acabar el seu mandat i que han contestat un 55% dels enquestats. Els grups parlamentaris que tenen la representació més alta en l’enquesta han estat el Grup Mixt (C’s i independents), que han contestat els 3 diputats actuals, seguit d’ICV amb un 67% (8 de 12). Després venen el grup popular amb un 64’3% de participació (9 de 14), el de Convergència i Unió amb un 63% (30 de 48), el grup socialista amb un 55% (20 de 37) i finalment el grup parlamentari que menys enquestes ha contestat ha estat el d'Esquerra Republicana de Catalunya amb només un 14% (3 de 21). 

La resposta més unànime

La resposta que té més unanimitat i amplia majoria és la de l’assistència als actes religiosos. 64 diputats han contestat que els representats polítics han d’assistir a actes religiosos si els conviden, 90% de les respostes.

És pràcticament la única resposta en la que no hi ha una correlació directa amb el partit ja que la majoria d’ells, independentment de la ideologia han contestat afirmativament. De CiU i PSC només contesten que no 1 i 2 diputats respectivament; i del PP, d’ERC i de Grup Mitx tots diuen que si. L’únic partit que es desmarca és ICV, però 2 dels 8 diputats que han contestat diuen que si hi assistirien, i dos més no contesten. Només el 50% de les respostes ecosocialistes diuen que els representants polítics no han de participar en actes religiosos.

En aquesta pregunta tampoc hi ha una correlació entre les creences dels diputats i les respostes. Entre els diputats que diuen que no creuen en l’existència de Déu, la resposta també és àmpliament positiva. Alhora, només un dels diputats que afirma que creu que Déu existeix es mostra contrari a la presència de polítics als actes religiosos.

Creu que Déu existeix?

La majoria de diputats responen que Déu existeix. El 37% responen clarament que si. I, junt amb l’11% que responen que probablement si, sumen un 48% (35 diputats).

L’altra meitat de les respostes, es divideixen a parts iguals entre els que ni afirmen, ni neguen l’existència de Déu (un 25%); i els que apunten que probablement no (18%) i segur que no (7%). En total, hi ha 18 diputats (25% ) que s’inclinen per la no existència de Déu.

Però quan es mira per partits la majoria de respostes de CiU (66%) i PP (89%), s’inclinen cap al si, mentre que majoritàriament s’inclinen cap al no les respostes del PSC (50%) i ICV (75%). En tot cas, la resposta taxativa de “No crec que Déu existeixi” té un percentatge molt reduït i només suma 5 diputats (7%), mentre que la seguretat en l’existència de Déu l’afirmen 27 (37%).

Al franja mitja d’indefinició, hi ha una quarta part de les respostes dels diputats amb representants de tots els partits en una proporció similar.

Durant aquesta setmana publicarem més resultats de les respostes dels parlamentaris catalans a l’enquesta de CatalunyaReligio.cat.

Enquesta de Catalunya Religió.cat als diputats catalans (II). 

Enquesta de CatalunyaReligió.cat als diputats catalans (III)