Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) Ha estat l'acte més institucional de l'estada a Barcelona. Unes 1.500 persones han participat a l'acte de comiat de la visita del Papa a Barcelona, que ha tingut lloc al nou hàngar d'Iberia a l'Aeroport d'El Prat de Barcelona, presidit pels reis Joan Carles I i Sofia.

El Papa també ha utilitzat la llengua catalana en la seva intervenció de comiat. Ha dit que tan la Sagrada Família com el Nen Déu són dos exemples que il·lustren com l'Església Catòlica "contribueix a crear una societat més digna". "La bellesa, la santedat i l'amor de Déu porten a l'home a viure en el món en l'esperança", ha afegit el pontíex.

L'acte de comiat ha estat el primer i l'únic que ha comptat amb l'assistència del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que durant aquest cap de setmana ha fet un viatge oficial a l'Afganistan per visitar les tropes espanyoles.

A primera fila de l'acte, també s'hi trobaven el president de la Generalitat, José Montilla, el president del Parlament, Ernest Benach, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Tampoc no s'ho han volgut perdre dos dels destacats dirigents socialistes: el ministre de presidència, Ramon Jáuregui, i l'embaixador al Vaticà, Francisco Vázquez, de fortes conviccions catòliques. Ambdós han coincidit en reclamar al Govern central una major sensibilitat cap a l'Església Catòlica.

A segona fila, autoritats militars, i també Artur Mas (CiU), Alicia Sánchez Camacho (PP) i Josep Antoni Duran (UDC). S'havia convidat a tots els líders dels partíts polítics catalans. Tan Camacho con Duran s'han agenollat quan han saludat oficialment al pontífex, cosa que no han fet altres dirigents polítics.

Tanmateix, Duran ha aprofitat l'ocasió per carregar contra l'actitud que ha tingut Zapatero durant la visita, per no assistir a la missa de benedicció de la Sagrada Família i en canvi participar en una oració protestant, el Dia Nacional d'Oració, el passsat mes de maig a Washington (Estats Units).

A les grades del públic, hi havia un clar entusiasme cap al Pontífex. Famílies i joves no han parat de cridar, tocar la guitarra i cantar mentre esperaven la visita. Han sonat himnes religiosos, però també cançons populars catalanes, com l'havanera 'El meu avi', i fins i tot rumba catalana, amb l'olímpic 'Amics per Sempre'.

El Rei ha començat la seva intervenció oficial dirigint-se en català. "Us donem de tot cor les gràcies per la vostra segona Visita pastoral a Espanya", ha dit el cap d'estat, que ha conclòs les seves paraules dient que espera "amb il·lusió" poder tornar-lo a veure el proper agost a Madrid, durant la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ).

El Papa s'ha acomiadat de Barcelona fent un gest a favor de la plurinacionalitat de l'Estat. Així, ha destacat que la Maria Santíssima és "tan venerada i invocada a Galícia, Catalunya i en els altres pobles d'Espanya".