Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri – CR) Lluny de tancar-se després de 15 anys de pleits i recursos, el litigi per les obres d'art procedents de la Franja continua obert. Després d’una reunió que s’ha fet aquest dimecres a nunciatura entre el bisbe de Lleida i el de Barbastre, la diòcesi catalana ha emès un comunitat on anuncia oficialment que “s’aparta del procés civil” i que també això inclou “per a no impugnar, com per a no recórrer, com per a no comparèixer, ni tant sols com a apel·lats” en el procés judicials obert.

Tot i això, la nota de Lleida no fa referència a la petició que ha presentat el bisbat també aquest dimecres al jutjat demanant "auxili" perquè l'autoritzi, encara que sigui de "forma preventiva" a entregar las obres en litigi a la diòcesi de Barbastre. Segons explicat l'advocat del bisbat, la sol·licitud s'ha presentat a petició de la nunciatura i del president d'Aragó, Marcelino Iglesias. Així, es torna a implicar la diòcesi de Lleida en la via judicial.

En realitat, la nota reitera la posició que ha mantingut des del primer dia el bisbe Joan Piris, que mai ha reclamat les obres per via judical, ni civil, ni eclesiàstica. I, tot i que s’havien posat moltes expectatives en la reunió convocada pel nunci aquest dimecres, el conflicte continua en el mateix punt que fa dos anys: la Generalitat i el Consorci que gestiona el Museu no està disposat a lliurar les peces a Barbastre –tal i com va demanar el bisbe Piris fa dos anys- ja que estan protegides per la Llei de Patrimoni. La Generalitat i la resta d'institucions catalanes han reiterat aquest dimecres la seva posició. Qualsevol solució demana també un acord amb les administracions públiques que ara no s’ha produït. La Diputació de Lleida i la Paeria també han lamentat la situació.

Alhora, els Amics del Museu (una entitat civil que no depèn del bisbat) ja van anunciar que continuaven la via judicial per reclamar que es reconegui que el titular de les obres és el bisbat de Lleida i no Barbastre. Amb això, pretèn desacreditar el contigunt dels decrets vaticans que asseguren el contrari.

La nota del bisbat reitera el contingut de l’acord signat el 2008 pel bisbe Salinas quan era administrador apòstolic de Lleida, que reconeix la propietat de les obres a Barbastre. Alhora, és una defensa “davant dels dubtes, incomprensions, comunicats, atribucions, afirmacions, querelles i crítiques” que ha escoltat els darrers mesos el bisbe Piris “de forma injusta, injustificada i tergiversant a les clares la veritat”. Per això, justifica que tot i “reconèixer i acatar les resolucions canòniques” el bisbat es presentés en el procés civil però mai com a part demanant.

La nota recorda que la diòcesi es va limitar a constatar “fets” que són “obvis i acreditats”: que “les peces han estat a Lleida més de cent anys sense que ningú les reclamés i que el Bisbe Messeguer va gratificar per elles”. Un fets que “queden en clara evidència” en la mateixa sentència, encara que la resolució no atorgui la propietat al bisbat de Lleida pel dret usucapió.

Així, per ara, la intervenció del nunci Renzo Fratini no ha servit reconduir el conflicte obert en via judicial i en l’àmbit polític, alhora que tampoc s’ha implicat en recolzar públicament al bisbe Joan Piris en la seva actuació. Alhora, tampoc aconsegueix l'objectiu de pacificar el tema abans de la visita de Benet XVI a Barcelona.