Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Facultat de Teologia de Catalunya) Aquest dimarts al matí el metropolitaHilarion Alfeyev de Volokolamsk ha estat investit Doctor Honoris Causa per la Facultat de Teologia de Catalunya. Nascut a Moscou el 1966, en l’actualitat és president del Departament de Relacions Exteriors del Patriarcat de Moscou.

El Gran Canceller de la Facultat de Teologia, el cardenal Lluís Martínez Sistach, ha presidit l’acte, en el que ha actuat com a padrí del doctorant Armand Puig i Tàrrech, degà de la FTC, mentre que el Joan Planellas, cap del Departament de Teologia Sistemàtica, ha llegit l’acta de nomenament per acord del claustre de professors. Entre altres, també ha assistit a l'acte l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol.

A la Lectio, el metropolita Hilarion de Volokolamsk ha agraït l’honor i ha dit que el grau de doctor no el rep “com un homenatge a les meves realitzacions personals, sinó com un reconeixement de la importància de la teologia ortodoxa i com un signe de respecte envers l’Església Ortodoxa Russa”. La seva exposició ha estat centrada en l’actualitat de l’herència dels Pares en el món d’avui, un tema que tracta sovint en els seus llibres i en les seves intervencions públiques.

Hilarion s’ha mostrat optimista en el diàleg ecumènic: “Una primavera cristiana és a punt d’arribar. El segle XXI veurà la guarició de les divisions entre els cristians i un renaixement de la fe, do de Déu, tal com va ser predicada pels apòstols i preservada pels Pares”.

“El coneixement dels Pares capacita el cristià a no perdre la ruta enmig de la multitud de tendències de la filosofia moderna i de cosmovisions, ni a 0deixar-se arrossegar per doctrines complicades i estranyes’ (Fels 13,9). El coneixement dels Pares ajuda els cristians a auto-comprendre’s, a construir una relació ferma amb Déu, a ordenar la seva vida espiritual”, ha argumentat l’investit Doctor Honoris Causa per la Facultat de Teologia de Catalunya. “Contràriament a les receptes d’ensenyaments moderns com la psicoanàlisi, els consells dels Pares –ha assegurat- exhalen un esperit saludable, fonamentats com estan en la sòlida comprensió de l’esperit humà, i la necessitat de combatre les pròpies tendències pecaminoses per tal de posar en pràctica el bé. Els consells dels Pares, crec, són molt més universals que els postulats bàsics del freudianisme, i poden aplicar-se a gent que viu en els més diversos contextos culturals i temporals”.

“Les obres dels Pares mai no són irrellevants –ha dit el Metropolita Hilarion-, ja que tracten preguntes, les respostes a les quals són decisives per al destí de la Humanitat. Avui dia està molt de moda parlar d’una era post-cristiana, en la qual la gent jove no estaria interessada en el cristianisme tradicional. Es creu que aquesta és una fe sense futur. Es prediu que el cristianisme desapareixerà del mapa religiós en el tercer mil·lenni i que serà absorbit per l’Islam. Crec que aquestes prediccions són errònies. Estic segur que els cristians resistiran junts i preservaran els seus ensenyaments, la seva Església i la seva Tradició. El meu país ha palesat que la fe cristiana no és de cap manera una relíquia del passat, sinó una fe viva que atrau milers i milions de persones, incloent-hi joves, novament cap a la fe dels Pares”.

El degà de la Facultat de Teologia de Catalunya ha explicat que aquest és “un acte de reconeixement de la teologia ortodoxa en el seu conjunt, però, per damunt de tot, és un acte d’homenatge a un dels seus representants més qualificats”. Segons Armand Puig, es tracta d’una “personalitat altament representativa de l’Església ortodoxa russa i de l’activitat acadèmica que aquesta Església duu a terme en el camp de la recerca i la docència teològiques”. “L’avinentesa d’aquest Doctorat Honoris Causa conferit a una personalitat tan rellevant com és el metropolita Hilarion, tant acadèmicament com eclesialment, constitueix un moment favorable, per tal que la nostra Facultat i les altres institucions acadèmiques eclesials de l’Església Catòlica refermin el seu compromís d’estudi i de valoració dels Pares de l’Església d’Orient a l’hora de fer teologia en el moment present i en el context concret de l’Europa del segle XXI”, ha dit Armand Puig durant la Laudatio.

L’acte s’ha celebrat a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona.