Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Víctor Gay/Catalunya Cristiana) El rectorat de la Universitat de Girona (UdG) i la Facultat d’Educació i Psicologia han ofert un acte d’homenatge acadèmic a la figura del qui fou impulsor de la UdG, professor de la mateixa Facultat i destacat investigador de la llengua i la literatura del país, Mn. Modest Prats i Domingo, fins fa uns mesos rector de Santa Susanna del Mercadal, de la ciutat, i actualment adscrit a la mateixa parròquia.

L’acte va tenir lloc en un espai simbòlic, la sala de l’esmentada Facultat que es correspon a l’antic teatre (i també cinema) del Seminari Menor, que actualment integra aquest departament universitari i que fa pocs mesos acull alumnes i professors. En primer lloc es va presentar una biografia de Mn. Prats, que completa el Premi Mestres 68, que va rebre i que, precisament, inclou la biografia del guardonat. Aquest premi instituït per la promoció de la Normal del Magisteri d’aquell any carregat de simbolismes, reconeix la tasca educativa a tres nivells: personal, institucional i internacional.
La biografia de Mn. Prats l’han escrita a tres mans els professors Salomó Marquès i Josep Maria Nadal i per part del col·lectiu convocant del premi, Josep Callís. El professor Marquès, precisament, inclou l’aspecte de Mn. Prats com a seminarista i després prevere. L’exrector Nadal inclou l’etapa universitària, des del Col·legi que depenia de l’Autònoma barcelonina fins a la «independència» de la Universitat de Girona. Callís es refereix a la tasca pedagògica tan dilatada de Mn. Prats i al gran nombre de deixebles que s’han format a les seves classes i amb la docència de prevere lingüista.
La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, que va presentar l’acte, va destacar en la seva intervenció final que professors com l’homenatjat han determinat el prestigi de la UdG i l’alt nivell pedagògic i formatiu que s’hi imparteix. També es va felicitar de fer aquest homenatge en un espai que, en alguna mesura, resumia la trajectòria vital, humanística i vocacional de Mn. Prats.
 
Finalment Mn. Modest, en una breu intervenció, va donar les gràcies per aquesta iniciativa que va definir com «una gran festa d’amistat», no sols per part dels autors de la biografia, també per la nodrida presència de companys i companyes de claustre, d’alumnes i exalumnes i de representants de totes les facultats universitàries.
 
Les «Homilies de Medinyà»
 
En el decurs d’aquest acte, el professor Salomó Marquès va anunciar que en la propera tardor sortirà a la llum un nou llibre a l’entorn de la figura de Mn. Modest Prats i que es titularà Les homilies de Medinyà i que recollirà una selecció de les homilies fetes durant els llargs anys de servei en aquesta parròquia propera a Girona i que esdevindria una referència d’una Església compromesa i present en la realitat social i cristiana de casa nostra. En ser traslladat a la parròquia del Mercadal, Mn. Prats va ser nomenat fill adoptiu del municipi de Medinyà.
 
Fa uns anys es va publicar un altre llibre titulat Les homilies de Vista Alegre, que corresponen a algunes de les que Mn. Prats va adreçar als feligresos de la parròquia de Santa Maria de Vista Alegre, de recent creació aleshores, en aquest barri de la ciutat.
A l’acte de la Universitat hi van ser presents el bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo, l’alcaldessa de la ciutat, Anna Pagans, i tot l’equip rector de la UdG.