Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Carme Munté/Catalunya Cristiana) En quin acte podríem trobar aplegades personalitats aparentment tan dispars com el cardenal Lluís Martínez Sistach, la periodista Pilar Rahola, el poeta Joan Margarit, l’il·lustrador Perico Pastor o fins i tot un jugador del primer equip de futbol del Barça?
 
Doncs a tots ells els trobarem aplegats en un acte extraordinari en què es presentarà una nova edició de la Bíblia en un format més popular i en què es posarà en relleu que conèixer el text sagrat dels cristians no és ja un requisit sine qua non per als creients sinó per a totes les persones que volen bussejar en els nostres orígens culturals.
 
Fruit de la inquietud de posar la Bíblia a l’abast de tothom, ha pres forma un projecte que ja és una realitat i en el qual han participat les tres entitats que des del principi van promoure la traducció catalana de la Bíblia interconfessional: l’Associació Bíblica de Catalunya, les Societats Bíbliques Unides i l’Editorial Claret.
 
Però, per tal de donar-li més envergadura, en aquest nou projecte també hi han participat el Centre de Pastoral Litúrgica, l’editorial Publicacionsde l’Abadia de Montserrat i l’editorial i cadena de botigues Happy Books-La Formiga d’Or. 
 
Aquesta nova edició popular de la Bíblia costarà només 9,95 euros i tindrà un tiratge de 30.000 exemplars. El text de la traducció és el mateix que el de la Bíblia Catalana Interconfessional però, a diferència del que passa amb altres edicions, es trobarà a un preu extraordinàriament assequible i arreu de les llibreries de Catalunya de forma ben visible i atractiva.
 
Una altra de les novetats d’aquesta edició és que el text s’ha distribuït només a una columna per tal que el format sigui més semblant a d’altres llibres i per tal que el lector que no és habitual a la Bíblia s’hi senti més còmode. El paper és una mica més gruixut que el paper tipus Bíblia.
 
Perico Pastor, que ja va il·lustrar la Bíblia «de luxe» editada per Enciclopèdia Catalana, és també l’autor del disseny de la coberta d’aquesta edició popular així com de les il·lustracions que hi trobem a l’interior. El diàleg entre fe i agnosticisme, entre fe i cultura, novament es donen la mà en aquest nou projecte que pretén marcar un abans i un després en les relacions entre el pensament laic i el pensament cristià a casa nostra.
Si l’edició de la nova Bíblia té com a pretensió precisament ser un producte popular, també ho serà la seva presentació en societat. El dia 30 de març, a les 19 h, el Petit Palau de la Música acollirà un esdeveniment únic, de gran ressò mediàtic i obert a tothom, tenint en compte que la capacitat del lloc és per a unes 600 persones.
 
Josep Cuní, Salvador Giner, Pilar Rahola, Núria Solé, Justo Molinero, Joan Margarit, Joan Rigol, Perico Pastor, Màrius Serra, Mariona Carulla i Rafael Argullol donaran de forma molt breu raons per llegir la Bíblia. En l’acte també intervindran el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, o Enric Capó, pastor evangèlic.
 
Precisament el filòsof Rafael Argullol és, juntament amb els biblistes Armand Puig i Agustí Borrell, autor d’una breu introducció a la nova edició de la Bíblia.

«Hem de tornar a la lectura de la Bíblia per moltes raons», afirma Rafael Argullol en la introducció, «per entendre, en la seva complexitat, el nostre art i la nostra literatura. Per gaudir d’una fabulosa experiència estètica. Per retornar als nostres orígens culturals i espirituals. I, sobretot, per cercar de comprendre alguna cosa del que som enmig de l’oceà de preguntes que és l’existència.» 

Carme Munté. Text publicat a Catalunya Cristiana.