Vés al contingut

Aquest cap de setmana he donat un cop d’ull al llibre “Nuevas Iglesias en Alemania”, una reliquia que vaig poder trobar als prestatges de la nova biblioteca de l’ETSAB. El llibre condensa l’exposició itinerant que va tenir lloc en ocasió del Congrés Eucarístic Internacional a Munich el 1960, passant per l’estat espanyol el 1962, i es fa ressó de l’ampli moviment de reflexió que es va donar entorn el Moviment Litúrgic liderat per Romano Guardini i concretat en les obres de l’arquitecte Rudolf Schwarz entre d’altres.
M’ha sobtat gratament trobar el fonament cristocèntric i la importancia de l’altar en la ordenació de l’espai dels nous temples - que tant ha influit posteriorment com ja hem pogut veure en l’entrevista a l’Enric Comas - en la obra del capellà obrer Johannes van Aken “Christozentrische Kirchenkunts, ein Entwurf zum liturgischen Gesamtkunstwerk” (“Art eclesiàstic cristocèntric, projecte per la obra integral de l’art litúrgic”), del 1923, on diu:
“Cal que l’altar sigui el punt d’arrencada i el centre que doni estructura a la edificació i decoració de l’església. (...) Segons el criteri de l’Església, la celebració de la missa constitueix, en definitiva, el punt central i la culminació de tot el nostre pensament religiós i tota la nostra vida terrena.”
Els escrits de J. van Aken van tenir acollida en els projectes de Dominikus Böhm, que va començar a investigar plantes on es donés la participació litúrgica i la centralitat de Crist en la celebració eucarística (en detreniment de les capelles pels sants). La seva recerca va trobar ressò favorable en el projecte de l’Església de Pau de Dones (Frankfurt 1926-27), del qual deia:
“Funció: el sacrifici (...) El disseny mostra un recinte complert, tancat, coma única finalitat del qual es destaca (...), especialment per mitjà de la orientació de la llum, el lloc del sacrifici”.

Amb tot això, J. van Aken rebutjava una església que fos “sala d’experiments” o “senzilla manifestació del pensament interior”, fet que contrasta amb la proliferació dels espais “multifuncionals” actuals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.