Pasar al contenido principal
Por Jordi Llisterri i Boix .

Dins de les sorpreses del programa del cardenal Bertone a Catalunya aquest dilluns hi ha hagut la sorpresa definitiva. El Rei Joan Carles, de pas a Barcelona per afers personals, ha volgut dinar amb el Secretari d’Estat del Vaticà. Però el més rellevant és la llista dels qui ha convidat el Rei en aquest dinar privat i que ha pogut saber CatalunyaReligió.cat. Sis persones han compartit taula al Palauet Albèniz de Barcelona: el Rei; el secretari d’Estat; el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach: l’abat de Montserrat Josep Maria Soler; el nunci a Espanya, Renzo Fratini, i el cap de la casa del Rei.

És evident que el rei Joan Carles té accés directe amb Bertone sense problemes. Per això crida especialment l’atenció de qui s’han volgut envoltar Bertone i el Rei en aquesta trobada. Sobre la taula tenien la visita de Benet XVI a Barcelona i el paper de la casa reial en la doble ubicació del viatge papal a Espanya del novembre sense passar per Madrid. Com aquesta trobada, que tampoc ha passat per la presència del president de la Conferència Episcopal Espanyola; només el nunci. De fet, és tan significativa aquesta absència del cardenal Rouco -fins ara l’únic interlocutor de Roma amb Espanya- com la presència de l’abat Soler. Com significatiu és que el secretari d’Estat del Vaticà, el més directe col·laborador del papa, estigui tres dies i mig a Barcelona, i que Rouco ni hi era, ni se l’esperava, com s’acostuma a dir a la casa reial. L’únic cardenal de pes que hem vist per Barcelona ha estat Antonio Canizares, prefecte de la Congregació per al Culte, que va assistir diumenge a la beatificació del pare Tous. Curiós triangle cardenalici Bertone, Sistach, Cañizares; i curiós un triangle cardenalici que tingui mitra abacial.

En el dinar, un dels temes de conversa han estat les consultes sobiranistes d’aquest cap de setmana. El que no sabem és si l’ús del català durant la visita del Papa ha sortit durant els postres. La diplomàcia segur que no ha permès afrontar de cara la oposició de la casa reial a que el papa l’utilitzi en les benediccions Urbi et orbi de Nadal i Pasqua. Bertone durant la visita ha mostrat clarament que si no ha parlat més català és senzillament perquè no en sap, ni té cap obligació de saber-lo. Aquest dilluns a la vetlla de la nit ha mostrat el seu màxim interès, l’ha utilitzat en bona part de l’homilia i s’ha fet traduir les paraules de la benedicció final per deixar clara la seva gran satisfacció de la visita a Catalunya.

També Montserrat ha mostrat durant la vetlla de Santa Maria la saviesa i imaginació amb què es poden afrontar aquest temes. Si Bertone presidia però se li feia difícil llegir tot el ritual en català, doncs a l’esquerra del cardenal qui pronuncia la consagració és l’abat i problema arreglat. Potser tot plegat això ha ajudat al nunci a entendre millor el tema de la llengua i no tornarà a preguntar perquè aquestes celebracions no es fan en castellà ja que així tothom l’entén.

Aquest dimarts al matí, Bertone tindrà una trobada amb la comunitat benedictina de Montserrat i agafarà l'avió cap a Roma. És la darrera estació d’una visita atepeida on només li ha faltat anar al camp del Barça (que segur que li hauria agradat). Dilluns tancava la vetlla dient que “estic molt content d’estar a Montserrat, Barcelona, a Catalunya” i que “li explicaré tot això al Sant Pare dimecres al Vaticà”. Li parlarà, doncs, d’un dinar i d’una visita que mostra clarament la via directe que té oberta l’Església de Catalunya amb Roma. I que passa per Barcelona, amb parada obligatòria a Montserrat.

PD: El tema també es comenta posteriorment aquí.
Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.