Pasar al contenido principal

Gener

Roma. Francesc visita Sri Lanka i les Illes Filipines. A Manila prop de set milions de persones participen a la celebració de l'Eucaristia.

Món. XV reunió de la Coordinadora de bisbes d’Europa i Amèrica amb els bisbes de Terra Santa en suport dels cristians. Mons Joan-Enric Vives hi participa en representació de la CEE.

Catalunya. La reunió número 213 de la Conferència Episcopal Tarraconense s'inicia a la ciutat de Terrassa, i concretament en el conjunt de les esglésies de Sant Pere, La Seu d’Ègara, per tal de commemorar el 1400 aniversari del Concili d’Ègara.

Febrer

Roma. Consistori de cardenals. Per primer cop són creats cardenals bisbes de països com Panamà, Tonga, Cap Verd, Myanmar…

Món. L'organització terrorista Estat Islàmic difon el vídeo de l'execució de 21 cristians coptes a les platges de Líbia que moren amb el nom de Jesús als llavis.

Catalunya. El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) lliura el primer Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica en memòria del qui fou el seu fundador, a l’Abadia de Montserrat.

Març

Roma. El Papa Francesc visita Nàpols. Contundents paraules sobre les organitzacions mafioses: «Reaccioneu amb fermesa davant les organitzacions que exploten i corrompen els joves, els pobres i els febles, amb el cínic comerç de la droga i altres delictes. No us deixeu robar l'esperança. No permeteu que la vostra joventut sigui explotada per aquesta gent. Que la corrupció i la delinqüència no desfigurin el rostre d'aquesta bella ciutat.»

Món. Els bisbes catòlics de Síria es reuneixen a la ciutat d'Homs, en un país que acaba d'entrar en el cinquè any del conflicte bèl·lic. Els bisbes posen de manifest el sofriment i les ferides que marquen la vida ordinària de totes les comunitats catòliques de Síria, però també donen fe del gran testimoni dels cristians en aquest moment de greu persecució.

Catalunya. Cinc-cents mestres i professors de religió es reuneixen a l'escola La Salle Reus per a participar en la IX Jornada de Mestres i Professors de Religió, organitzada conjuntament pel Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC). L'arquebisbe Jaume Pujol presideix la Jornada.

Abril

Roma

  • El Papa parla del genocidi armeni: «La humanitat va conèixer al segle passat tres grans tragèdies inaudites: la primera, que generalment és considerada com "el primer genocidi del segle XX" (Joan Pau II i Karekin II, Declaració conjunta de 27 de setembre de 2001), va afligir el vostre poble armeni –primera nació cristiana–, al costat dels sirians catòlics i ortodoxos, els assiris, els caldeus i els grecs». El govern turc protesta i convoca el nunci apostòlic a consultes.
  • Es publica la butlla de convocatòria del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, Misericordiae vultus.

Món. Es presenta l'Informe Llibertat Religiosa 2014, elaborat per Ajuda a l'Església Necessitada (AIN). En l'actualitat, tres de cada quatre persones que sofreixen per raó de la seva fe al món són cristians. Segons els càlculs d'aquesta organització internacional, 200 milions de cristians són perseguits i altres 50 milions sofreixen discriminació.

Catalunya

  • Es porta a terme el IV Congrés Litúrgic de Montserrat, convocat pels Bisbes de Catalunya i l’Abat de Montserrat coincidint amb el centenari del primer Congrés Litúrgic.
  • S'inauguren a Lleida les Llars del Seminari, iniciativa solidària en benefici de famílies desnonades o en situació de necessitat, impulsada pel bisbe Joan Piris.

Maig

Roma

  • Francesc rep el president de l'Autoritat Nacional Palestina Abu Mazen i també el president de la República de Cuba, Raúl Castro.
  • Són canonitzades les dues primeres santes palestinenques.

Món. És beatificat al Salvador l'arquebisbe Óscar A. Romero, l'arquebisbe màrtir de San Salvador, assassinat pels «esquadrons de la mort» mentre celebrava l'eucaristia el 24 de març de 1980.

Catalunya

  • El P. Agustí Borrell és nomenat vicari general del Carmel Descalç.
  • A la Basílica de la Sagrada Família, a Barcelona, l’inici de la gira musical «El gran misteri. L’evangeli de la família. L’escola d’humanitat en els nostres temps», acte catequètic i musical, organitzat pel Pontifici Consell per a la Família, dedicat a la reflexió sobre la transcendència de la família.
  • El Moviment Vida Creixent celebra la XXIX Trobada interdiocesana a Vic, sota el lema «la fe ens mou».

Juny

Roma

  • Visita del papa Francesc a Sarajevo com a pelegrí de pau.
  • Es publica l'encíclica Laudato si'.

Món. Els bisbes de Mèxic demanen que els candidats vencedors en la jornada electoral escoltin, serveixin la societat i compleixin els seus compromisos de la campanya. A més, afegeixen que han de buscar resoldre els conflictes per les “vies institucionals” i que els ciutadans siguem protagonistes, col·laborant, vigilant i exigint a les autoritats legítimament elegides que compleixin amb el seu treball en benefici de tots i no d'uns quants.

Catalunya

  • A la Catedral de Tarragona es porta a terme la presentació de la segona edició del Cantoral Litúrgic Bàsic promulgat per la Conferència Episcopal Tarraconense.
  • La germana M. del Mar Albajar és escollida nova abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat.

Juliol

Roma. Visita del papa Francesc a Equador, Bolívia i Paraguai.

Món. Els bisbes de Veneçuela demanen la recomposició política i social del país davant la situació d'injustícia que es viu en aquell país sud-americà.

Catalunya

  • Té lloc al Seminari Conciliar de Barcelona les XIV Jornades Interdiocesanes de Responsables de Catequesi, organitzades pel Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears.
  • Mor Sor Genoveva Masip, filla de la Caritat de Sant Vicenç de Paul, fundadora de l'Obra Social de Santa Lluïsa de Marillac.

Agost

Roma. Es publica el motu propio Mitis Iudex Dominus Iesus sobre la reforma del procés canònic per a les causes de declaració de nul·litat del matrimoni en el Codi de Dret Canònic.

Món. Càritas de Grècia alerta sobre la precarietat de milers de refugiats en diverses illes del mar Egeu.

Catalunya. S'inicia el primer Any Jubilar del Camí Ignasià, que s'allargarà fins al 31 de juliol de 2016. A Manresa, l'inici de l'Any Jubilar té lloc el mateix dia de Sant Ignasi amb una Eucaristia presidida per l'Abat de Montserrat, Josep M. Soler.

Setembre

Roma. Visita del papa Francesc a Cuba i els Estats Units d'Amèrica. Importants discursos al Capitoli i a la seu de les Nacions Unides.

Món. L'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu és guardonat a Oviedo amb el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia 2015. El jurat atorga el premi a l'organització catòlica que presta cures sanitàries als més necessitats, per la seva «exemplar labor assistencial durant més de cinc segles en temes tan sensibles com l'epidèmia de l'èbola declarada a diversos països d'Àfrica en 2014, la crisi migratòria i la protecció a les persones més desprotegides».

Catalunya

  • Inici del ministeri episcopal, com a nou Bisbe de la diòcesi de Lleida, de Mons. Salvador Giménez Valls.
  • A la catedral de Girona es porta a terme la cerimònia de beatificació de les tres germanes màrtirs de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona.
  • El Dr. Joan Planellas i Barnosell, prevere del bisbat de Girona, és nomenat nou degà de la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC) i el Dr. Emili Marlés, prevere del bisbat de Terrassa n'és el vicedegà.

Octubre

Roma. S'obre el Sínode sobre la Família. El cardenal Martínez Sistach hi participa nomenat personalment pel papa Francesc.

Món. Càritas espanyola presenta la memòria d'activitats del 2014. Càritas Espanyola va respondre a les necessitats de 4,3 milions de persones en situació de gran vulnerabilitat durant el 2014. Pràcticament la meitat van ser ateses a Espanya i la majoria (73 per cent) eren ciutadans espanyols o d'algun país de la UE.

Catalunya. El cardenal Giuseppe Versaldi, prefecte de la Congregació per a l’Educació Catòlica, erigeix canònicament el dia 1 d’octubre de 2015 a la ciutat de Barcelona l’Ateneu Universitari Sant Pacià, format per les tres Facultats Eclesiàstiques ja existents: la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC), fundada l’any 1968, la Facultat de Filosofia de Catalunya (FFC), fundada l’any 1990, i la Facultat Antoni Gaudí d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes, fundada l’any 2014. El Cardenal Lluís Martínez Sistach n'és el Gran Canceller i el Dr. Armand Puig i Tàrrech és nomenat rector de l'Ateneu.

Novembre

Roma. Visita del papa a Kenya, Uganda i República Centreafricana. Francesc obre la porta Santa de la Misericòrdia a la catedral de Bangui.

Món. Els atacs del grup terrorista Boko Haram a Nigèria especialment contra els cristians continuen produint-se. Ja han causat més de dos mil morts al país. Augmenta l'èxode de refugiats cap al nord del continent.

Catalunya

  • El cardenal Lluís Martínez Sistach ingressa a l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, en la sessió pública i solemne d’inauguració del curs acadèmic 2015-2016 de l’entitat.
  • Més de 350 catequistes de les diòcesis de Catalunya i les Illes Balears participen a les VIII Jornades Interdiocesanes de Formació per a Catequistes que es celebren a la ciutat de Tortosa i que han estat organitzades pel Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears (SIC).
  • A la catedral de Barcelona, el cardenal Amato beatifica fra Frederic de Berga i 25 companys caputxins màrtirs de la persecució religiosa del segle XX.

Desembre

Roma. Comença l'Any Sant de la Misericòrdia. El dia de la Puríssima, cinquantè aniversari de la cloenda del Concili Vaticà II, el papa Francesc obre la porta de la misericòrdia de la Basílica de Sant Pere de Roma. El dia 13 s'obren les portes de totes les catedrals del món.

Món. El règim iranià arresta el 25 de desembre un grup de nou cristians en una casa utilitzada com a lloc de pregària, situada a la ciutat de Shiraz, al sud del país. Aràbia Saudita, Brunei, Corea del Nord, Somàlia o Tayikistán són alguns dels països on celebrar el Nadal és prohibit.

Catalunya

  • Els bisbes de Catalunya publiquen un document, titulat Evangelitzats per la litúrgia, enviats a renovar el món amb misericòrdia.
  • El P. Octavi Vilà Mayo és escollit nou abat del monestir de Santa Maria de Poblet.
  • El dia de Sant Esteve pren possessió de l'arxidiòcesi de Barcelona Mons. Juan José Omella Omella, succeint el cardenal Lluís Martínez Sistach. L'endemà, Mons. Omella presideix l'Eucaristia a la Basílica de la Sagrada Família.

Norbert Miracle i Figuerola

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.