Pasar al contenido principal

El Casal Loiola posa en marxa el nou curs 2011-12 amb les següents propostes:

1. CREIXEMENT ESPIRITUAL

1.1. LA TRANSMISSIÓ DE LA FE ALS INFANTS (FRANCESC ROMA, SJ)
Dedicat especialment a catequistes i obert també a pares, mares, avis i àvies que vulguin prendre a transmetre la fe als més petits..Dimarts 11,18 i 25 d’octubre i 8 novembre de 10.30h a 12.00h.

1.2. ELS EVANGELIS DE LA INFANTESA DE MATEU I LLUC. FRANCESC RIERA I FIGUERAS, SJ
Lectura reposada per ajudar a la contemplació dels relats nadalencs; unes filigranes plenes de poesia, mítica i mística, que volen “llançar-nos” a copsar el “misteri” del Senyor (el “coneixement intern”)..Dilluns 7, 14, 21 i 28de novembre de 20.30h a 22.00h.

1.3. TALLER FAMÍLIA I ESPIRITUALITAT IGNASIANA (CVX)
Reflexió i treball conjunt per ajudar a la vida familiar des de la pedagogia i l’espiritualitat gnasiana, aplicant els instruments ignasians a la vida en parella, matrimonial i a l’educació dels fills..Dimarts 13 de desembre, 10 de gener i 7 de febrer de 21.00h a 23.00h.

1.4. LECTURA DE TEXTOS SAGRATS DE DIVERSES TRADICIONS. (XAVIER MELLONI, SJ)
Una forma de conèixer les diverses tradicions religioses és a través dels seus textos sagrats. En dues sessions es farà una lectura comentada d’alguns texts significatius de l’hinduisme, budisme, taoisme i l’islam..Dissabte 14 de gener i 11 de febrer de 17.15h a 19.15h.

1.5. COM PREGAR I LLEGIR L’ANTIC TESTAMENT? RAFAEL SIVATTE, SJ (UCA, EL SALVADOR)
Introducció a l’A.T. contextualitzant, donant una visió general i explicant com es van gestar els llibres. Com es va formar el poble de Déu del qual venim, l’experiència que va viure i quins paral·lelismes hi trobem. Es donaran eines per facilitar la pregària i la lectura..Dijous 26 de gener, 2, 9 i 16 de febrer de 20.00h a 21.30h.

1.6. CREURE EL CREDO? TERE IRIBARREN, RSCJ
Seminari on es pretén ajudar a repensar i renovar cadascuna de les afirmacions que es formulen en el credo..Dimecres 1, 8, 15, 22 i 29 de febrer i 7 de març de 10.30h a 12.00h

21.7. APRENDRE A VIURE (JOSEP M. RAMBLA, SJ I SANTI TORRES, SJ.) FORMACIÓ DE CVX FJO I CVX BCH
Jesús va venir al món perquè tinguéssim “vida a desdir”. Val la pena fer una reflexió ben realista sobre la nostra manera de viure a fi d’aprendre a viure, amb fidelitat a l’evangeli, però d’una manera sana i alliberadora..Dijous 8, 22 i 29 de març de 21.30h a 23.30h.

1.8. L’EXPERIÈNCIA ESPIRITUAL I PSICOLÒGICA: DE QUÈ PARLEM? (JOSEP M. RAMBLA, SJ I JORDI FONT, SJ)
La recerca d’espiritualitat és un dels signes del moment actual; cal fer llum sobre què és l’espiritualitat per moure’s d’una manera més segura en un camí que porti a una vida humana i creient més madura. En l’àmbit espiritual es correspondria amb donar el pas cap a la unió d’amor místic..Dissabte 5 de maig de 17.15h a 19.15h.

1.9. LA FIGURA DE JESÚS EN L’ISLAM I EL CRISTIANIME. (JAUME FLAQUER, SJ)
Diàlegs i desencontres sobre la figura de Jesús entre l’Islam i el Cristianisme. Altres tradicions religioses també tenen a Jesús com a mestre espiritual. Es presentaran diversos rostres de Jesús que poden descobrir-nos riqueses cristològiques de les dues tradicions..Dijous 10, 17 i 24 de maig de 20.30h a 22.00h.

1.10. CRISTIANISME I VIDA PROFESSIONAL (JOVES PROFESSIONALS DE CJ)
Especialment dirigit a estudiants dels últims cursos de la carrera i primers de la vida professional que cerquen compartir una reflexió i un debat sobre el sentit cristià, la utilitat i la manera de viure l’activitat laboral..Dimarts 11, 18 i 25 d’octubre de 21.00h a 22.30h.

1.11. EINES IGNASIANES PER VIURE EL DIA A DIA (JESÚS RENAU, SJ I FRANCESC PADROSA, SJ)
Itinerari per a grups. Cinc sessions per conèixer a fons l’espiritualitat ignasiana i com aquesta ens pot ajudar a viure el dia a dia.

2. PREGÀRIA

2.1. RECÉS: SERVIR, CONTEMPLAR I RESISTIR (PERE BORRÀS, SJ)
Servir, contemplar i resisitir; tres dimensions de l’espiritualitat ignasiana. Recés on es combinaran pistes de pregària, 3temps de pregària personal i temps de pregària compartida..Dissabte 15 d’octubre de 10.30h a 19.30h + Eucaristia comunitària.

2.2. RECÉS: DE LA PERSONA DE JESÚS AL COS DE CRIST. (CARLES MARCET, SJ)
Un seguiment en comunitat al servei del món que Déu tant estima. Es combinaran pistes de pregària, temps de pregària personal i pregària compartida..Dissabte 2 de juny de 10.30h a 19.30h + Eucaristia comunitària.

2.3. OASI A LA CIUTAT
Espai permanentment adequat per a la pregària, amb música de fons, texts i lectures a disposició..Sempre que el Casal estigui obert.

2.4. CINC DIES D’EXERCICIS ESPIRITUALS EN COL. AMB LA COVA ST.IGNASI-MANRESA
Moment de renovació espiritual, d’aturada enmig del brogit diari. Les persones que no tinguin possibilitat de retirar-se els 5 dies poden estar-s’hi menys dies.. A) Del 26 al 31 de desembre (David Guindulain, sj i equip). B) Del 30 de març al 4 d’abril (Pere Borràs, sj i equip).

2.5. CELEBRACIÓ PASQUA JOVE A RAIMAT
.Del 5 al 8 d’abril

2.6. PASQUA FAMILIAR COMUNITÀRIA
CVX Fòrum Joves.Del 5 al 8 d’abril
CVX Berchmans.Del 5 al 8 d’abril

3. INTERIORITAT

3.1. EDUCAR LA INTERIORITAT A L’ESCOLA (CARMEN JALÓN I MARIAN CIPRÉS, EN COL. AMB JESUÏTES EDUCACIÓ I LA COVA ST.IGNASI )
Cultivar el món interior a l’aula, a través de l’art, la paraula, el cos i el silenci. Aprendre una metodologia per tal d’ajudar als alumnes a ser conscients, competents, compassius i compromesos, en un temps breu i a l’escola..Dijous 29 de setembre, 20 d’octubre, 10 de novembre i 1 de desembre de 19.30h a 21.00h.

3.2. TALLERS TEÒRICO-PRÀCTICS DE INTERIORITAT (CARMEN JALÓN. EN COL. AMB JESUÏTES EDUCACIÓ I LA COVA ST.IGNASI – MANRESA)
Aprendre i aprofundir en l’aplicació dels recursos per treballar la interioritat a l’escola, a les activitats extraescolars o a la parròquia. Visualitzacions i cançons, dinàmiques corporals i jocs, mandales i danses contemplatives, relaxació, meditació i silenci, i la consciència corporal i els sentits..Dijous 19 gener, 23 de febrer, 15 de març, 12 d’abril i 3 de maig de 19.30h a 21.00h.

3.3. TALLER D’ITINERARIS INTERIORS (LLUÍS YLLA. EN COL. AMB JESUÏTES EDUCACIÓ)
Es treballaran els itineraris interiors a partir de la paraula i de l’art, amb una mirada a la Bíblia i a la tradició d’Ignasi de Loiola. Dimarts 17 i 24 d’abril de 19.30h a 21.30h.

3.5. RELAXACIÓ PSICOSOMÀTICA (ENRIC SEGUÍ, SJ)
Integració de la persona a través de la relaxació profunda: la relaxació i la quietud interior, la nostra realitat, el silenci, superar les nostres addiccions, relaxació i salut, aprendre a mirar i escoltar el cos en la meditació..Dimecres 16 de novembre, 14 de desembre, 11 de gener, 8 de febrer, 7 de març, 11 d’abril i 9 de maig a les 19.00h.

4. CREIXEMENT HUMÀ

4.1. UN ALTRE MÓN ÉS POSSIBLE… (ARCADI OLIVERES I J.I. GONZÁLEZ FAUS, SJ)
En un món on domina el dogma segons el qual no hi ha res a fer (a excepció del moment en el què algún polític anhela arribar al poder), hi ha en realitat mil raons socials i fortes raons cristianes per creure que un altre món és necessari i que a nosaltres ens toca fer-lo possible..Dimecres 5 d’octubre a les 21.00h.

4.2. TALLER DE CREIXEMENT PERSONAL (ASUN PUCHE)
El taller ofereix eines basades en l’escolta corporal i en l’atenció conscient per créixer en auto-coneixement i en la relació amb els altres..Dijous 10 i 17 de novembre de 10.00h a 13.30h.

4.3. CONSUMEIXO = EXISTEIXO? (IGNASI CARRERAS, EN COL·LABORACIÓ AMB CJ)
Dins del cicle “Cinc quaderns d’ahir per entendre la realitat d’avui” es tractarà el quadern 123 de CJ..Dimecres 21 de març de 20.00h a 21.00h.

4.4. TESTIMONIS DESDE 3 CONTINENTS DIFERENTS
CAMBODJA - Joaqui Salord, sj..Diss. 19 de nov., 18h
5HAITÍ - Ramir Pàmpols, sj..Diss. 24 de març, 18h
ÀFRICA - Òscar Mateos..Diss. 21 d’abril, 18h

4.5. ELS DIMECRES MUSICALS (FRANCESC PADROSA, SJ)
Espai tranquil per dedicar-se a un mateix acompanyat de música clàssica. L’escolta de l’audició amb una breu introducció teòrica és ideal per a la interiorització, la lectura o altres activitats que acompanyin la dedicació a un mateix..Dimecres d’11.00h a 13.00h, inici el 5 d’octubre (1r trimestre), 1 de febrer (2n trimestre) i 2 de maig (3r trimestre).

4.6. CPM (CURS DE PREPARACIÓ AL MATRIMONI) EQUIP DE MATRIMONIS
Dirigit a parelles que es plantegen l’opció del matrimoni cristià o bé volen sentir-se acompanyades en els primers passos del projecte de parella. Es pretén fer reflexionar amb esperit crític sobre ells mateixos i el nostre món, adoptar com a criteri aquells valors més humans i més plens a la llum de l’esperit evangèlic i que projectin un estil de vida familiar i personal segons l’esperit cristià.

4.7. ELS VESPRES ENS CALEN (ESPAI IGNASIÀ)
Tres sessions independents per debatre, viure, escoltar i sentir a la frescor dels vespres d’estiu. Un espai de debat amè amb temàtiques d’actualitat que volen fer dialogar el cristianisme amb el món d’avui..Dijous 28 de juny i 5 i 12 juliol de 20.30h a 22.00h.

4.8. VOLUNTARIAT
Oportunitat de participar en experiències de voluntariat a diferents llocs i àmbits. Amb nens en risc d’exclusió social, famílies immigrants, malalts, persones grans, etc. Podeu consultar les diferents ofertes de voluntariat a: www.casalloiola.org/borsa-de-voluntariat

4.9. CURS DE FORMACIÓ EN VOLUNTARIAT SOCIAL INTERNACIONAL. VOLPA
VOLPA vol proporcionar un marc de reflexió i discerniment per viure una experiència de solidaritat al Sud. Afavorir l’obertura a una realitat social i cultural diferent concretada
en un compromís sensibilitzador i transformador de la nostra societat. Facilitar eines d’interpretació i anàlisi dels processos i les estructures en què es fonamenta la desigualtat social..Dissabtes alterns de gener a juny de 10.00h a 13.30h i dos caps de setmana intensius al Casal Arrupe.

4.10. CURS DE FORMACIÓ I VOLUNTARIAT (APROPAR)
APROPAR (Associació Pro Paraguay) ofereix un curs de formació per a estades de curta i llarga durada a Llatinoamèrica en un projectes de cooperació.Dimecres o dijous de 20.00h a 22.00h, 7 sessions del febrer al maig.

4.11. CAMPS DE TREBALL AL JULIOL
Voluntariat a Migrastudium, Almeria i al Raval.

4.12. CAMPAMENTS ESPLAI CIM.

5. EINES

5.1. COR DE GÒSPEL: LOIOLA GÒSPEL COR
Un cor que canta amb el cor. Grup heterogeni, sense necessitat de coneixements previs. Canten, ballen, riuen, aprenen i senten al ritme de la música. Més informació al bloc: www.loiolagospelcor.blogspot.com. Dimecres de 19.00h a 21.00h.

5.2. INTRODUCCIÓ A LA FILOSOFIA (ANNA ORTÍN)
Sense necessitat de coneixements previs, per tots aquells que tinguin curiositat per la història del pensament. Recorregut general per les etapes i principals autors de la filosofia occidental, incitant al diàleg i a la reflexió.. Dijous d’11.00h a 12.30h. Inici el 6 d’octubre (1r trimestre), 2 de febrer (2n trimestre) i 3 de maig (3r trimestre).

5.3. IOGA (ALFONS SEQUEIRA)
Dedicar una estona a la relaxació i escolta del cos col·labora a l’aprofundiment d’un mateix i a la millora de concentració, relaxació i forma física. El Ioga consisteix en harmonitzar cos, ment i esperit.. A) Dimecres d’11.00h a 12.00h. Inici el 5 d’octubre (1r trimestre), 1 de febrer (2n trimestre) i 2 de maig (3r trimetre).B) Dijous de 20.00h a 21.00h. Inici el 6 d’octubre (1r trimestre), 2 de febrer (2n trimestre) i 3 de maig (3r trimestre)

5.4. ENTENDRE’S AMB ELS ORDINADORS
Curs d’informàtica d’iniciació per aprendre a fer servir l’ordinador, navegar per internet, descarregar arxius, etc. No requereix cap coneixement previ..Dimarts 4, 11, 18 i 25 d’octubre, 8, 15, 22 i 29 de novembre, 10.00h a 11.30h.

5.5. AULA OBERTA D’INFORMÀTICA
Espai amb la possibilitat de poder anar aclarint dubtes i ampliant els coneixements informàtics i d’internet. Dimarts de 10.00h a 11.30h. Inici el 7 de febrer (2n trimestre) i 8 de maig (3r trimestre).

5.6. CLASSES DE GUITARRA CLÀSSICA I MODERNA (HORACIO VERDÚN)
Classes de guitarra. Sense necessitat de coneixements previs..Dimecres de 19.15h a 20.15h. Inici el 5 d’octubre (1r trimestre), 1 de febrer (2n trimestre) i 2 de maig (3r trimestre).

5.7. REIKI (MILÓS GONZÁLEZ)
Antiga ciència basada en la connexió de les energies i la seva canalització a través de les mans. Pot ajudar en tot tipus de problemes, ja siguin físics o emocionals..Dimarts d’11.00h a 12.30h. Inici el 4 d’octubre (1r trimestre), 7 de febrer (2n trimestre) i 8 de maig (3r trimestre).

5.8. CORAL AA.AA. ICI (JORDI ROMA)
Es fan dos concerts anuals i també s’organitzen excursions i xerrades..Dijous de 19.30h a 21.30h.

5.9. CORAL AA.AA. CASP (VÍCTOR BORRÀS)
Coral de cançons populars catalanes, estrangeres i religioses..Dijous de 20.00h a 21.30h
.
5.10. CAMÍ IGNASIÀ (JOSEP LLUÍS IRIBERRI, SJ)
El 1522 Ignasi pelegrinà de Loiola a Montserrat i Manresa (la fita última era Terra Santa). A caminoignaciano.org trobem el trajecte geogràfic d’aquest “Camí Ignasià” i els seus recursos, amb una sèrie de pistes perquè sigui un “camí interior” en l’escola de la espiritualitat ignasiana.

INSCRIPCIONS

Cal formalitzar la inscripció prèviament a secretaria i fer l’aportació econòmica. No es deixarà de fer cap activitat per qüestions econòmiques (consultar a Coordinació del Casal).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.