Pasar al contenido principal
Por Jordi Llisterri i Boix .

Tarragona i Girona són els dos bisbats que sempre han posat més interès en donar relleu a la festivitat de Sant Francesc de Sales. Per això, dilluns em vaig plantar a Tarragona a la celebració del patró dels periodistes. En la jornada es va presentar el proper viatge de l’arquebisbe Pujol a Turquia, en les terres d’origen de Sant Pau i de Sant Tecla. Un viatge, que també s'emmarca en el permanent interès de l'arquebisbe Pujol d'impulsar el coneixement de la ruta paleocristiana de Tarragona.

El detall simpàtic de Jornada va ser la presentació de l’aparell de ràdio del cardenal Vidal i Barraquer restaurat, l’arquebisbe de Tarragona que va haver d’abandonar Catalunya per la persecució religiosa del 36 i que no va poder tornar de l’exili per l’oposició de Franco a veure en la seva càtedra l’únic arquebisbe que no va beneir l’alzamiento. En aquest aparell de ràdio el "cardenal de la pau" va poder escoltar com es proclamava la república i com s’iniciava la guerra civil.

És un voluminós aparell fet als anys 30 i que ara ha estat restaurat. De fet, funciona, i vam poder escoltar RNE (no van posar Ràdio Estel perquè l’aparell només té OM). Ja feia temps que es coneixia el seu estat. El va recuperar ja fa anys mossèn Gallart –secretari de l’arquebisbe Torrella- i el va posar en el seu despatx amb una clara intenció reivindicativa de la figura de Vidal i Barraquer.

Són temps de Facebook i de Twitter. Per tant, un aparell de ràdio dels anys 30 sembla que ja no digui res. Però és un bon recordatori de les conseqüències de sembrar la discòrdia i divisió. De la responsabilitat dels periodistes, i, avui de qualsevol persona amb capacitat d’accés a l’esfera comunicativa d’internet. Ho va recordar també l’arquebisbe Jaume Pujol durant la missa celebrada al Palau Episcopal. Citant del Vaticà II un decret que també demanaria una “restauració”, va remarcar la necessitat de treballar amb criteris de veritat, integritat, justícia i solidaritat. Un recordatori recorrent en la diada de Sant Francesc de Sales, però que mai és sobrer en els temps que vivim.

També és temps d’un aggiornamento comunicatiu, amb una empenta més clara en la presència a les xarxes socials, coincidint amb el missatge de la Jornada per als Mitjans de Comunicació Social que també es va presentar dilluns.

I que d’aquí a 80 anys puguem celebrar (tots calbs) la festa de Sant Francesc presentant la restauració del iPhone o l’Android amb el que el primer bisbe català va fer una piulada al twitter o va penjar una foto al Facebook. I que el puguem associar a un personatge de digne memòria que ens faci present les nostres arrels.

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.