Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa
Un cor de tafaners observa com els infants ballen la capoeira a una plaça a prop de la catedral de Olinda (Pernambuco, Brasil). L’edifici colonial, dedicat a São Salvador do mundo, s’aixeca al cim del turó que ofereix vistes panoràmiques cap al mar. A l’interior del temple hi ha la tomba de Dom Helder Cámara, arquebisbe d’Olinda i Recife, que va morir el 27 d’agost del 1999 a l’edat de 90 anys.
Helder Cámara tenia 54 anys el 16 de novembre del 1965. En aquesta data es va reunir amb una quarantena de bisbes a les catacumbes de Santa Domitila a Roma. El grup va celebrar una eucaristia en el decurs de la qual es va demanar fidelitat a la persona de Jesucrist. Tots ells van signar un document que va rebre el nom de Pacte de les Catacumbes. Pocs dies després, el 8 de desembre, el papa Pau VI va celebrar la cloenda del Concili Vaticà II, del qual ara celebrem el 50è aniversari de l’obertura.
El document conté 13 compromisos. En síntesi: viure segons la manera ordinària de la població (casa, aliment, mitjans de locomoció), renunciar a l’aparença i a la realitat de la riquesa (roba i símbols), no posseir béns mobles ni immobles, confiar la gestió financera i material de la diòcesi a laics competents i conscients del seu paper apostòlic per ser menys administradors I més pastors, renunciar a noms i títols que expressin grandesa i poder, evitar la concessió de privilegis en les relacions socials, evitar la vanitat dels que col·laboren amb ajudes, atendre amb temps, reflexió, cor i mitjans els pobres sense perjudicar altres persones I grups diocesans, transformar les obres de beneficència en obres socials basades en la caritat i la justícia, propiciar l’adveniment d’un ordre social nou i influir sobre els responsables del govern, posar la col·legialitat dels bisbes al servei dels episcopats de les nacions pobres i demanar que les estructures econòmiques i culturals no fabriquin nacions pobres en un món cada vegada més ric, compartir la vida amb els sacerdots, religiosos i laics, en esperit de servei (revisió de vida, col·laboració, acollida i obertura), donar a conèixer aquestes resolucions a les diòcesis demanant comprensió, col·laboració i pregàries.
Sorprèn la coincidència de les actuacions del papa Francesc amb els punts del Pacte de les Catacumbes. Sembla un extracte dels seus mesos de pontificat. Crida l’atenció que aquest document va ser signat fa 48 anys. Dom Helder Cámara, com altres bisbes, va ser conseqüent amb la signatura que va estampar.

La força transformadora del cristianisme no prové tant de la qualitat dels seus documents, indubtable en molts casos, com del compromís radical dels qui els volen encarnar en les seves vides. Només cal llegir l’evangeli, sense glossa, i encarnar-lo en la pròpia vida per confirmar-lo.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.