Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta 2 de juny de 2013
A la missa a la Casa de Santa Marta, en el dia de la festa nacional de la República Italiana, hi han participat 13 militars italians ferits en les missions de pau internacionals, així com familiars de 24 soldats italians morts en les mateixes circumstàncies.
“El Senyor escolta la pregària de tothom!”, ha dit el papa, la de Salomó el dia de la consagració del Temple, però també la pregària de cadascú de nosaltres.
Francesc ho ha subratllat citant alhora l’episodi evangèlic del centurió que va a veure Jesús per demanar la curació del seu servent. “El nostre Déu és així, escolta la pregària de tothom”, no com si fóssim anònims, sinó la pregària “de tots i de cadascú”. “El nostre Déu és el Déu del gran i el Déu del petit; el nostre Déu és personal”, escolta tothom amb el cor i “estima amb el cor”.
“Avui hem vingut a pregar pels nostres morts, pels nostres ferits, per les víctimes d’aquella bogeria que és la guerra! És el suïcidi de la humanitat, perquè mata el cor, mata precisament el nucli on hi ha el missatge del Senyor: mata l’amor! Perquè la guerra ve de l’odi, de l’enveja, del desig de poder, i també –ho veiem sovint- d’aquell afany de més poder”.
En la història molts cops hem vist com “els grans de la terra” “volen resoldre” “els problemes locals, els problemes econòmics, les crisis econòmiques” “amb una guerra”. “Per què? Perquè per a ells els diners són més importants que les persones! I la guerra és precisament això: és un acte de fe als diners, als ídols de l’odi, a l’ídol que et porta a matar el germà, que porta a matar l’amor. Em ve al cap aquella paraula del nostre Pare Déu a Caín que, per enveja, havia matat el seu germà: «Caín, on és el teu germà?... Què has fet?». Avui podem sentir aquesta veu: és el nostre Pare Déu que plora, que plora per aquesta nostra bogeria, que ens diu a tots nosaltres ‘On és el teu germà? Què heu fet!’”.
El papa exhorta a pregar al Senyor perquè “allunyi de nosaltres tot mal”, repetint aquesta pregària “fins i tot amb les llàgrimes, amb les llàgrimes del cor”:
“Mira’ns, Senyor, i tingues misericòrdia de nosaltres, perquè estem tristos, estem angoixats. Observa la nostra misèria i la nostra pena i perdona tots els pecats”.
“Estem segurs que el Senyor ens escoltarà i farà qualsevol cosa per donar-nos l’esperit de la consolació. Que així sigui”.

Traducció: Marta Nin

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.