Vés al contingut

L’abat del monestir de Santa Maria de Montserrat ha estat entrevistat pel periodista Jordi Basté a RAC1. Les seves paraules han estat clares i plenes de sentit comú. Ha dit el que està en la Doctrina Social de l’Església i el que han repetit els bisbes de Catalunya en diversos moments. L’abat ha parlat d’alguns temes de l’agenda política i social del nostre país. Des de la crisi econòmica fins el debat polític de les relacions i encaix de Catalunya dins de l’Estat espanyol. Les seves respostes han estat valentes perquè ha defugit l’ambigüitat calculada o l’equidistància de la neutralitat postissa.

Com a home d’església i responsable d’una comunitat monàstica plural i fraternal aposta pel diàleg com a via de resolució dels conflictes. Serà un any molt complicat. Però n’espero que es vagi resolent la crisi, i tots els seus efectes. També espero que els conflictes de tota mena s’aprenguin a resoldre per la via del diàleg.”. La vida monàstica apropa els monjos a la realitat social catalana i per això percep que la “gent ens demana ajuda de manera més forta” i reivindica el gran paper de l’església en aquests moments de crisi ja que ella dóna una resposta molt important [a la crisi]. Si parés, els governs tindrien problemes per fer front a les mancances socials existents. Sobre les seves causes, el pare abat Soler segueix la doctrina marcada per Benet XVI: “la crisi econòmica és fruit d’una crisi de valors. La fe cristiana ajuda a reconstruir aquests valors que han fallat i que han portat a la crisi. [...] És una crisi d’una falta d’ètica, que ha potenciat el desig de l’afany de posseir.”

Sobre el debat polític l’abat Soler afirmà “l’església no fa política, com la que fan els partits. Però sí que a partir de la seva experiència i de la connexió que té amb les realitats més marginades ha d’il·luminar el debat polític”. Tampoc defugí d’abordar alguns temes present en el debat polític d’actualitat. Considera que “Catalunya necessita un altre sistema de finançament, si no anirà quedant ofegada” i que la fiscalitat ha de canviar “per millorar el finançament de Catalunya, però això no vol dir deixar de ser solidari amb els altres pobles que ho necessitin.” Per avançar en aquest sentit no pot “haver una ruptura del diàleg [amb l'Estat espanyol] perquè moltes famílies de Catalunya tenen familiars a altres llocs. El que hem de fer és pedagogia de dir com podem viure les relacions, la solidaritat i la vinculació en un altre context, si arriba el moment.” Perquè, afirmà l’abat, “és important que en l’àmbit de Catalunya no anem creant una divisió i una tensió a la societat.”

En relació al debat polític sobre l’encaix de Catalunya amb Espanya l’abat Josep Maria està a favor del que diu la doctrina social de l’Església i aquesta reconeix Catalunya com una nació i, per tant, “reconeix a Catalunya el dret de reivindicar tot el que comporta el fet de ser una nació, i també el nivell de decidir quin ha de ser el futur de Catalunya i de quina manera s’ha de relacionar amb els altres pobles d’Espanya i d’Europa.”. “Montserrat ha estat defensant sempre els drets de Catalunya com a poble, també en temps de Franco. [...] Montserrat continuaria fent això per estar al servei dels ciutadans que viuen a Catalunya.” També comparteix el que diu la doctrina de l’Església de que pot es pot preguntar a la gent què és el que desitja i per això està a favor a favor del que la societat decideixi quan es faci una consulta. En l’entrevista l’abat de Montserrat manifestà que exercirà el seu dret de vot [quan hi hagi la consulta]. Cal agrair a l’abat de Santa Maria de Montserrat la claredat de les seves opinions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.