Vés al contingut
Per Jordi Llisterri i Boix .

El més normal a occident és parlar d’esglésies buides. Crida l'atenció parlar d'esglésies plenes. No poques vegades en algunes celebracions dominicals et preguntes perquè cal mantenir un temple tan gran que no s’omple mai i si no seria més sensat fer-ne alguna altra cosa.

Però malgrat aquesta imatge habitual, hi ha dies a l’any que les esglésies es continuen omplint. De fet, a algun lloc han d’anar els catalans que confessen mantenir una pràctica sagramental més o menys regular. Són aproximadament un terç, que representarien uns dos milions i mig de catalans que almenys alguna vegada a l’any van missa (i la meitat d’aquests d’una manera més regular).

Són dades que es visualitzen a moltes parròquies per la Missa del Gall. S’omple com pocs dies més a l’any. Aquest Nadal ho he tornat a veure. I, potser, el més sorprenent és com s’omple la Missa del Pollet, la celebració avançada a les 8 del vespre de la nit de Nadal, sense esperar les 12 de nit.

És una experiència que s’ha anat estenent a moltes parròquies. Fins i tot, la idea que les 12 de la nit al desembre és massa tard i fa fred, ja fa uns anys que també l’ha posat en pràctica Benet XVI, avançant la missa de la nit de Nadal del Vaticà a les 10 de la nit per poder anar a dormir abans.

Si en principi la Missa el Pollet era una iniciativa pensada per als nens (els pollets), cada vegada s’hi apleguen més avis (també alguns una mica “pollets”), convertint-la en una celebració molt familiar i festiva.

Funciona, amb una cosa tant simple com canviar l’hora. Recordo també que era prou concorreguda una missa jove a la que anava a una parròquia de Barcelona que la feien els diumenges a un quart de deu del vespre. La missa golfa, en dèiem.

Seria un bon propòsit pel 2012: revisar algunes pràctiques pastorals buscant solucions simples per a problemes que a vegades semblen molt complicats. Enterrar l’argument “sempre s’ha fet així”. Suposo que el primer a qui se li deuria ocórrer canviar l'hora de la Missa del Gall, heretge és el més amable que li van dir. En canvi, el fet que les coses sempre s’hagin fet d’una manera, no vol dir que no es puguin fer d’una d’altra millor. I a vegades això només vol dir canviar l’hora.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.