Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El papa Francesc està donant un nou impuls a la Vida Religiosa dins de l’Església. Una mostra és l’any dedicat a la Vida Consagrada que ha convocat el papa pel 2015. Alguns actes i les finalitats d’aquest any es van presentar aquest divendres coincidint amb el Jornada Mundial de la Vida Consagrada que com cada any se celebra per la Candelera.

Els responsables de la Congregació pels Instituts de Vida Consagrada van explicar que aquest any s’emmarca en la celebració dels 50 anys del Vaticà II, presentar un “futur amb esperança” per la vida religiosa, i animar el seu testimoni profètic.

També aquest diumenge al migdia el papa ha fet una gran exhortació sobre el testimoni i la necessitat de la vida consagrada en l'Església i en el món.

“La joia de l’evangeli en la vida consagrada” és el lema de la Jornada d’aquest any. A partir d’aquest lema, el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz, reflexiona sobre el que demana i proposa Francesc als religiosos i religioses.


La joia de l’evangeli en la vida consagrada

(Màxim Muñoz) Un Any més l’Església universal ens convida a celebrar la Jornada de la Vida Consagrada en comunió amb els altres de carismes i ministeris amb què l’Esperit ha enriquit la seva Església. El lema que se’ns proposa enguany és “La joia de l’evangeli en la vida consagrada”, amb clara i volguda referència a la darrera exhortació apostòlica del Papa Francesc “sobre l’anunci de l’Evangeli en el món actual”.

Com a Vida Consagrada li hem d’agrair molt al Papa Francesc aquesta exhortació, que interpel·la i anima tota l’Església, en la seva varietat de carismes i ministeris, a una renovació evangèlica profunda que li permeti contagiar amb més credibilitat i força la joia de l’Evangeli. Agraïm al Papa Francesc les seves paraules vives i directes, però sobretot el testimoni personal d’home de Déu que ens mostra de moltes maneres com viu el que predica.

El Sínode sobre la nova evangelització, que aquesta exhortació recull, ja afirmava en la seva preposició 50: “El Sínode demana a tots els homes i les dones religiosos i membres d’instituts seculars que visquin la seva identitat de persones consagrades radicalment i amb alegria”.

Aquest certament és el nostre compromís, que avui en aquesta Jornada volem refermar amb convicció: viure i contagiar l’Alegria de l’Evangeli que “omple el cor i la vida sencera dels qui es troben amb Jesús” (EG 1), perquè hem rebut d’Ell l’amor infinit, ple de tendresa, de perdó i de misericòrdia. Una joia que «la societat tecnològica difícilment engendra, per molt que multipliqui les ocasions de plaer”.

És la joia que sorgeix de la donació d’un mateix i de la passió per comunicar vida als altres. Una joia que triomfa sobre la pròpia comoditat, aïllament i seguretat per atrevir-se a arribar a totes les perifèries que necessiten la llum de l'Evangeli” (EG 20).

És la joia que té la dinàmica de l'èxode i del do, del sortir de si mateix, del caminar i sembrar sempre novament, sempre més enllà. (EG 21).

Ens sentim engrescats pel Papa Francesc a ser una Església que "primereja", és a dir que s’avança en l’amor, que s’involucra, acompanya, dóna fruit i celebra; que se sent poble i no elit, amb actitud d’encarnació i diàleg.

El Papa Francesc ens demana a tots una renovació i conversió profunda perquè sigui possible aquest estil d’Església en missió: “Somio amb una opció missionera capaç de transformar-ho tot, perquè els costums, els estils, els horaris, el llenguatge i tota estructura eclesial esdevingui un camí adequat per a l'evangelització del món actual més que per a l'autopreservació. La reforma d'estructures que exigeix la conversió pastoral només pot entendre's en aquest sentit: procurar que totes elles esdevinguin més missioneres, que la pastoral ordinària en totes les seves instàncies sigui més expansiva i oberta, que col·loqui els agents pastorals en constant actitud de sortida i afavoreixi així la resposta positiva de tots aquells que Jesús convoca a la seva amistat” (EG 27).

I l’eix de tota la renovació és la conversió al nucli essencial de l’Evangeli, que és “la bellesa de l'amor salvífic de Déu manifestat en Jesucrist mort i ressuscitat” (EG 36). “L'Evangeli invita primer que res a respondre al Déu amant que ens salva, reconeixent-lo en els altres i sortint de nosaltres mateixos per buscar el bé de tots”. Aquest és l’eix fonamental que no ha de quedar ofuscat en cap circumstància. “Totes les virtuts estan al servei d'aquesta resposta d'amor”. Altrament “l'edifici moral de l'Església corre el risc de convertir-se en un castell de cartes, i allí hi ha el nostre pitjor perill. Perquè no serà pròpiament l'Evangeli el que s'anunciï, sinó alguns accents doctrinals o morals que procedeixen de determinades opcions ideològiques. El missatge correrà el risc de perdre la seva frescor i deixarà de tenir «sentor d'Evangeli». (EG 39).

El Papa Francesc, doncs, ofereix a tota l’Església, començant per ell mateix, un extraordinari programa de renovació perquè brilli amb tota la seva força la joia de l’Evangeli, viscut i contagiat. No hi ha dubte que hi ha aspectes que connecten d’una manera molt especial i forta amb elements essencials de la nostra identitat com a religiosos, religioses i membres d’Instituts de vida consagrada. Que aquesta Jornada de la Vida Consagrada sigui un moment intens per acollir aquesta crida, juntament amb tota l’Església, i comprometre’ns a respondre-hi des de la nostra vocació específica.

Màxim Muñoz Duran, claretià i president de la URC

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.