Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) El 24 d’abril al matí, Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, i Pere Ortega i Camino Simarro, membres del Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs de Justícia i Pau, han presentat en roda de premsa, a la seu de l’entitat, l’informe “El complex militar-industrial. Un paràsit en l’economia espanyola”. La publicació examina la indústria militar a l’Estat espanyol i analitza el seu impacte en el conjunt de l'economia espanyola, un impacte no precisament positiu, ja que contribueix a agreujar l'actual crisi econòmica.

Com es mostra al llarg de l'informe, la indústria militar a l’Estat espanyol ha contribuït, d'una banda, a l'augment del deute públic i, d'altra banda, ha provocat una bombolla en la producció d'armes a la qual no pot fer front el Ministeri de Defensa.
Oligopoli de les armes
L’informe comença amb una anàlisi de la indústria militar a Espanya, la seva història i els principals canvis ocorreguts en aquest àmbit durant els darrers anys, i a continuació aprofundeix en l'anàlisi del sector industrial militar amb xifres desglossades per subsectors de defensa, la qual cosa posa al descobert l'existència del que s’anomena l'oligopoli de les armes. Aquest oligopoli, al seu torn, posa de manifest la internacionalització de la indústria militar mundial i el rol que juga l’Estat espanyol en la globalització d'aquesta indústria. Les quatre empreses que s'assenyalen de l'oligopoli (EADS-casa, Navantia, Indra i General dynamics / santa Bàrbara) ocupen llocs destacats en el rànquing mundial de la indústria militar.
També s’han volgut mostrar alguns dels interessos ocults que es mouen darrere de la indústria militar, allò que el president Eisenhower va denominar com a complex militar industrial. Saber qui és qui en aquest sector ajuda a comprendre millor per què el Ministeri de Defensa es compromet amb desorbitats contractes reconeguts com a innecessaris.
Totes les dades recollides a l’informe procedeixen dels balanços facilitats per les empreses o de la base de dades SABI, totes elles contrastades amb les existents en el registre mercantil.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.