Vés al contingut
Catalunya Religió
(Coordinadora de Pastorets de Catalunya) Aquestes properes festes de Nadal, molts teatres de Catalunya s’obriran i s’ompliran de milers d’actors i espectadors per donar vida a les representacions de l’espectacle nadalenc dels Pastorets, una de les manifestacions tradicionals més genuïnes del nostre país.
Les primeres representacions seran el dia 9 de desembre, mentre que el plat fort de Pastorets serà els dies de Nadal i Sant Esteve. Molts es perllongaran fins a mitjan gener i fins i tot alguns mantenen aixecat el teló fins a primers de febrer.

A partir de diferents textos i guions, els Pastorets són reflex d’una mateixa il·lusió col·lectiva: utilitzar el teatre per a presentar la historia universal del Nadal, mantenint una tradició de segles i convertint-la en una festa ritual que aplega a petits i grans, a gent de tota creença i procedència i que, majoritàriament conserva una gran vitalitat.

51 espectacles integrats a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya
51 espectacles de Pastorets són els que integren la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, un ens que va constituir-se l’any 2006 amb l’objectiu d’esdevenir un fòrum de relació entre els grups i un motor per a la posada en valor i difusió com a referent cultural. Unes altres finalitats de la Coordinadora són fer de pont de connexió amb l’entorn i els nous canals de difusió, i convertir-se en eina d’intercanvi i de formació.

Aquests 47 espectacles es distribueixen territorialment en una vintena de comarques que abracen tot el territori de Catalunya: del Ripollès al Barcelonès i del Montsià al Baix Empordà. En total oferiran prop de 200 representacions i mouran aproximadament 5.000 participants entre actors i actrius, cantaires, dansaires, musics, tramoies, tècnics i organitzadors. Es compta que per aquests espectacles de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya hi passaran cap a 60.000 espectadors.
La Coordinadora de Pastorets de Catalunya té en funcionament una pàgina web –que properament estrenarà nova imatge i continguts- on es difon la tota la informació i imatges dels espectacles integrats a la Coordinadora i també edita un fulletó amb la informació pràctica de textos representats, dates, hores, llocs i altres temes d’interès.
La Coordinadora de Pastorets de Catalunya, en paraules del seu president Josep M. de Ramon vincula la permanència de la tradició d’Els Pastorets al tarannà del país: “La història d’un país que s’aplega per compartir les coses senzilles, però que s’esforça en tirar endavant les seves il·lusions i grans reptes per més difícils que semblin, malgrat tots els aires que puguin bufar en contra”.
Els Pastorets en el decurs de la seva història han estat i son un viver d’associacionisme, de formació en el lleure, d’integració i de convivència de la gent d’aquest país, esdevenint una escola de teatre i un focus de civisme i de ciutadania, convertint-se moltes vegades en ensenya i signe d’identitat del lloc on es representen.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.