Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals/CR) "No volem cantar cançons de Nadal normals. No volem que el públic passi una bona estona i prou". Aquest és el pròposit de la Coral Al·leluia, de la Primera Església Evangèlica Baptista de Sabadell.

Els cantaires es volquen durant bona part de l'any en preparar el seu concert a Nadal. El fan el dia 1 de gener, però abans i després recorren esglésies evangèliques de diferents ciutats de Catalunya, com Rubí i Terrassa.

Com explica la directora d'aquesta coral, Lois Garcia, canten amb convenciment: "No volem que el públic marxi pensant que la coral ha cantat bé, o que aquesta cançó li ha agradat més que una altra".

"Volem que marxis del concert pensant que Déu t'estima, que està al teu cor i que per aconseguir-ho, és tan senzill com fer una oració. Els membres de la coral ho hem vist i volem comunicar aquesta notícia", explica Garcia, que dirigeix una coral que tanmateix, no només canta les típiques cançons de Nadal.

En el seu repartori, hi ha cançons que transmeten l'esperança del missatge de Jesús, com Nadales desconegudes a Catalunya i Espirituals Negres, entre altres. Cada any, es fa participar al públic i acompanyen els cants amb diferents instruments (saxo, flauta, piano, entre altres), i des de fa uns anys mai falta la percusió.

Així mateix, entre les diferents cançons, hi ha un petit text que convida al lector a reflexionar. El llegeix des de fa molts anys la Maria Antònia Puig. Enguany, tan el plantejament de les cançons com els textos giren entorn de la següent reflexió: "I si el Nadal no és blanc, què?".

Una coral amb història

La Coral Al·leluia va néixer l’any 1943. Primer va començar com a cor de la Primera Església Evangèlica Baptista de Sabadell, seguint la tradició de moltes de les primeres comunitats protestants de Catalunya, que acostumaven a tenir una coral on formaven part els seus membres.

Als anys seixanta, la coral ingressa al Secretariat d’Orfeons de Catalunya, actualment Federació Catalana d’Entitats Coral, i fou la primera entitat evangèlica que va formar part d’aquesta organització.

A més d'actuar cada diumenge en els serveis religiosos de la seva comunitat, han fet concerts arreu de Catalunya i l'Estat, i han interpretat des de grans obres del cant coral fins a clàssic, gospel i espirituals negres.

L’any 1967 es va crear la secció infantil de la coral, la Coral 'L'Estel', que actua cada diumenge en en la obertura de l’Escola Dominical. Així es coneixen les classes d'ensenyament bíblic que es realitzen a les esglésies evangèliques cada diumenge, on assisteixen els fills dels membres de la comunitat des de petits i fins que són adolescents.

La Coral ha fet una important tasca a l'hora d'adaptar himnologia a la llengua catalana. En aquest sentit, a la seva pàgina web, mantenen un recull fet per l'exdirector de la coral Pere Puig, on expliquen la història dels himnes clàssics del protestantisme, alguns dels quals ells mateixos han adaptat al català i posteriorment s'han incorporat a l'himnari evangèlic en la nostra llengua, 'Cants de Glòria', editat per la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.