Els beneficis de les visites papals superen en escreix les despeses

 

En el debat acarnissat sobre els costos de la propera visita del papa a Barcelona comparteixo els arguments sobre la financiació apuntats per Jordi Llisterri.

I cal dir més, encara.  Perquè es parla de les despeses però poc dels beneficis que una visita semblant genera. Com a tall d’exemple, és necessari passar revista a l’últim viatge del papa a Anglaterra.

Encara és aviat per fer un balanç econòmic final,  però e les vigílies de l’estada al Regne Unit ja es preveia que els beneficis superarien en escreix les despeses.

El cost global a càrrec de l’Estat per a la visita a Glasgow, Edimburg, Londres i Birmingham era de 10 milions de lliures esterlines.  Doncs bé, pel que fa als beneficis previstos generats pel marketing de la visita (comerç, turisme, transports, etc), només a Glasgow la Camera de Comerç de la ciutat preveia un retorn mínim de 9 milions de lliures esterlines per mitja jornada d’estada de Benet XVI, a Edimburg es pronosticaven 4 milions de beneficis per un matí i 12,5 milions de guanys a Birmingham per 9 hores. Dels dos dies a Londres no hi ha dades oficials.

És a dir, a Gran Bretanya quatre dies de periple papal costaven a l’erari públic 10 milions de lliures. A dos dies de visita, doncs, els corresponia una despesa de 5 milions de lliures, però els beneficis eren cinc vegades superiors: 25,5 milions.

 

 

Comentaris

Gràcies.
Tampoc es tracta de convertir la visita del papa en un negoci. És un efecte col·lateral, que no cal obviar. La cosa és que si la visita fos del president Obama ningú es posaria les mans al cap sobre els costos dels viatge. Fins i tot, encara que el papa no fos un cap d'estat, la visita del líder espiritual de la confessió majoritària a nivell mundial necessariament reclamaria una intervenció de l'administració pública. Crec.

Plenament d'acord amb en Jordi. No es tracta ara de muntar un agència de promoció del turisme internacional pels beneficis que comporta els desplaçaments i les visites del Papa de Roma.

Però tampoc no es tracta d'equiparar les visites del Papa amb les del Dalai Lama, tot sigui dit amb el màxim de respecte envers un personatge tan mediàtic en certs àmbits. Benet XVI és el cap de la confessió religiosa majoritària en el cas espanyol, i alguns dels qui es queixen dels costos el que realment sembla que els fa urticària i repelús és precisament aquest fet, però aquest fet no es pot canviar i ens agradi més o menys té repercussions d'abast general i públic.

"Despeses viatge del Papa sufragades per l'erari públic". Resposta: La visita a un país i davant les multituds de qualsevol líder polític requereix una preparació logística de seguretat que resulta molt cara. Aquestes visites són aprofitades pels governs locals per afavorir la popularitat d'ells mateixos, és lògic que els governs es gratin la cartera, si després surt car al poble amb impostos aquest poble és qui a votat als governs. ----------------------Així de senzill, ni cal mencionar tema religiós. Els mateixos governs s'aprofiten de l'esdeveniment per quedar bé amb la majoria dels ciutadans i poder emplenar les urnes quan toca.