Vés al contingut
Per Jordi Llisterri i Boix .

Ja em perdonaran la comparació que pot resultar exagerada. Però l'he comentat amb una persona que el tracta més sovint i m'ha donat la raó sobre l'actual arquitecte director de les obres de la Sagrada Família. Jordi Faulí cada dia em recorda més a Antoni Gaudí.

Hi pensava observant-lo durant la presentació de les obres del temple que s'ha fet aquest dimecres. No estem parlant de la genialitat irrepetible. Ni entenc d'arquitectura per opinar amb coneixement de causa. Parlo d'un aire. D'un posat que te'l recorda. D'un mudat però auster.

Especialment ho dic per aquella foto de Gaudí de la sortida de la processó de Corpus. Amb una lleu inclinació reverencial, davant d'una obra major, molt més gran que un mateix. En el cas de Faulí, davant de l'obra de Gaudí; i en el cas de Gaudí, davant de l'obra de Déu.

I una actitud i un parlar humil, quan el que està dirigint és una de les empreses més importants que s'han tirat endavant a Catalunya durant les darreres dècades, o segles.

Hi pensava mentre Faulí anava parlant als periodistes. Sobretot perquè és de les poques rodes de premsa concorregudes per mitjans no confessionals que es fan a Barcelona on es parla de Déu. I Faulí, explicant les pedres, no obviava en cap moment l'ineludible referència religiosa a l'obra arquitectònica. Un periodista també m'ho ha dit, que era la quota religiosa que li toca cada any. Un altre que feia molts anys que no havia entrat en una Església.

Certament, és la única manera de la que es pot parlar de la Sagrada Família, fent referència al cristianisme. Però Faulí ja em va sorprendre fa any per la explicació catequètica que ens va fer de l'obra de la sagristia. Anava més enllà dels coneixements de manual o de l'estudi d'un expert.

Ja fa temps que l'havia vist al costat de Jordi Bonet en les obres del temple. Ara fa dos anys que és l'arquitecte director, però es nota molt que no és nou a la casa. I com passa amb aquestes grans obres: no és que Faulí s'integri en l'obra, és que l'obra el va integrant a ell. I d'aquí al 2026, quan s'acabi el temple, segur que això s'agreuja.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.