“Això de Lleida acabarà al Tribunal de La Haia”

Igual que aquest juny un jutjat de Barbastre va denegar la petició del bisbat aragonès i del govern d’Aragó per tal que convalidés per la via civil el decret vaticà que ordena el lliurament de les obres de Lleida a Barbastre, aquest dimarts un jutjat de Lleida ha desestimat la demanda del Amics del Museu que demanava que es reconegués la titularitat de les peces a la diòcesis. Empat a 0.

No és una bona notícia per Lleida, però tot queda igual. Si la sentència hagués estat favorable a Lleida, Aragó l'hagués recorregut. Ara, qui haurà de recórrer són els Amics del Museu. Això, també ho sabien els dos jutges que han portat aquests casos i la impressió és que els jutjats de primera instància deixen el tema per als tribunals superiors perquè no es pronuncien sobre el fons de la qüestió.

I és que la via judicial del litigi només pot desembocar a un conflicte de competències entre el que dictaminin els tribunals civils i vaticans. És un batalla que només es resol amb un pacte, i Aragó no té ganes de pactar perquè es veu amb el suport de Roma i sap que Lleida està sola al Vaticà i que no té cap eclesiàstic de pes que li doni suport.

A més, a Aragó han organitzat molt bé la batalla mediàtica i social, i darrera de les seves demandes no hi ha només un petit bisbat prepirinenc. Hi ha tota una ofensiva per terra, mar i aire.

Només una mostra. Algú ha vist a la revista del Col·legi d’Advocats de Barcelona un article que defensi els arguments de Lleida? Doncs, no. En canvi, a Saragossa ho tenen molt clar. I això el que acaba provocant es que algú pugui escriure “Hubo un tiempo en el que diversas parroquias aragonesas pasaron depender del obispado de Lleida” i publicar-ho en un mitja seriòs. Com si la segregació de 1995 fos una devolució i que mai hagués existit Roda d'Isavena, ni la cúria eclesiàstica de Montsó. Doncs es posa per escrit, es barreja amb l'"honor" i la "intimidació" del bisbe, es fa circular, i no passa res.  

Mentre això no canviï, el procés judicial i els infinits recursos que es poden presentar seguiràn el seu curs. Fins que, com em va dir una de les persones que més coneix els intríngulis del procés: “Això de Lleida acabarà al Tribunal de La Haia”.

Comentaris

Jo vaig sentir i veure l'any passat un "30 minuts" a TV3 dedicat al tema.

Encara al·lucino "pepinillos" quan recordo com un jove membre d'una plataforma reinvindicativa es va quedar tan fresc davant de la càmera després d'argumentar que si els catalans havien obtingut la devolució dels béns incautats a Salamanca, ¿com no haurien de tenir dret els fidels aragonesos als béns artístics del Museu Diocesà de Lleida?:.

Si algú no s'ho creu pot admirar el reportatge en el següent enllaç. L'afirmació té lloc entre els minuts 2 i 3, per tant no s'hi ha d'esmerçar gaire temps per sentir semblant barbaritat.

http://www.tv3.cat/pprogrames/30minuts/30Seccio.jsp?seccio=reportatge&id...

I per a qui necessiti més "morbo" li recomano molt la lectura d'un informe redactat per un conservador del Museu de Lleida, i així entendreu una mica més com les gasta la Diputación General de Aragón amb tot aquest tema de les obres d'art, i que l'ofensiva és més àmplia que només respecte a les obres del Museu de lleida. Són tres pàgines sense desperdici, i les trobareu al següent enllaç.

http://oliba.uoc.edu/mlldc/images/stories/noticies/carta_espallargues.pdf

Fins la propera.