Vés al contingut

(Fra Josep Manuel Vallejo) Convocats a Roma (Frascati) pel Ministre General dels Frares Caputxins, davant la urgència de la crisi dels refugiats, ens hem aplegat 35 frares d’Europa i de les zones més afectades pel desplaçament de refugiats: Líban, Malta, Eritrea, Grècia… Els objectius de la trobada eren conscienciar de l’abast del problema, conèixer el que s’està ja fent i coordinar possibles iniciatives de col·laboració.

M'ha impressionat molt saber que al Líban, un país amb 5 milions d'habitants han acollit ja 1.200.000 refugiats de Síria, i que a Malta, una illa amb 50.000 habitants han acollit 20.000. I nosaltres ens queixem... I per què es dóna ara aquesta crisi si la guerra de Síria porta ja 4 anys? Perquè s’ha acabat l’esperança que finalitzés la guerra, s’han acabat els estalvis, s’han retallat els ajuts, augmenta el nivell de pobresa... La sortida és el darrer recurs. Els nostres frares al Líban, Malta, Sicília, Grècia fan el que poden: cedir parts d’un convent per a l’acollida, aliments i abric, escolarització… Coordinar-se amb altres entitats.

Una iniciativa molt interessant d’unes religioses, que han presentat a la Unió Internacional de Superiores Generals, ha estat crear una comunitat itinerant que ja té 10 membres, de vàries congregacions, disposades a anar als llocs on es troben refugiats.

Hi ha força iniciatives a Itàlia, a Alemanya, a Àustria. No es tracta d’inventar coses sinó de col·laborar amb les associacions que existeixen. El més freqüent és cedir espais o agençar pisos on acollir famílies i oferir llar, companyia, escola...

Pel que fa a casa nostra, sabem que el bisbat de Barcelona ha posat a disposició l’antic Seminari Menor de la Conreria, l’Ajuntament de Barcelona ha reservat una partida de 10 milions i la Generalitat està agençant la Casa Bloc. Moltes comunitats religioses i parròquies fan signes de solidaritat. Pel que fa als frares caputxins, com a primer acció, a Arenys de Mar oferirem l’espai on acollíem immigrants, una caseta annexa al convent, i els de la fraternitat de Palma llogaran un pis per posar-lo a disposició, seguint les consignes del bisbat.

En aquesta trobada de Roma s’insistia en la importància de la conscienciació del problema en els nostres ambients, d’ajudar a treure les pors i de la coordinació de les entitats.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.