Vés al contingut

(Fra Josep Manuel Vallejo) Hi ha dues coses sense les quals no es pot viure: l’aire que respirem i l’amor. Sense respirar ens morim a l’instant i sense amor, sense acceptació incondicional, no podem viure.

Són els dos grans símbols de la Pentecosta que ens regalen les lectures de la festa per parlar-nos de l’amor de Déu, de l’Esperit Sant.

El vent de Déu, l’alè diví. Quan ens aixequem al matí, obrim la finestra i respirem a fons, quina sensació de vida! Quedem renovellats per dintre. I quan a la muntanya deixem que el vent en envolti i sacsegi i ens acaroni el rostre, quina sensació de vitalitat! El vent, l’aire en moviment és símbol de l’Esperit.

I l’amor. Sense el foc d’amor de Déu no podem viure. Als sants, com per exemple sant Felip Neri, els dibuixen amb un foc d’amor en el pit, amb un cor ple d’amor ardent, que eixampla i fa ser magnànim i misericordiós

Sense aire i sense amor no podem viure.

L’esdeveniment de Pentecosta és l’antítesi de la torre de Babel. Allà, diu el text (Gn 11), que els homes tenien una sola llengua, les mateixes paraules, uniforme, tot igual... quin avorriment! És el desig de tots els imperis, dominar perquè hi hagi una sola llengua, unes soles paraules, un sol pensament... Fa por la diversitat, la multiplicitat de llengües i de matisos que acaronen la realitat.

I a Babel, els homes, d’una sola llengua i una sola mentalitat, volen fer una ciutat. La ciutat és símbol de l’home. Sant Lluc diu que és el dimoni (Lc 4,6). I a la ciutat volen fer una torre amb la qual arribaran al cel, símbol de l’orgull de l’home. Però per obra de Déu, els homes i les dones tenen multitud de llengües i multitud de cultures, que és molt més bonic que tenir només una.

I en la lectura de la Pentecosta això arriba a l’harmonia. Les diferències poden ser dissonants i poden produir guerres, però quan hi ha l’Esperit de Déu enmig nostre, es crea unitat i harmonia, i tots ens entenem en les diverses llengües perquè el foc de l’amor està entre nosaltres.

Aquest és l’ideal de Déu, el tenir una gran família amb multitud de pobles, de llengües i cultures, que ens entenguem amb el llenguatge de l’amor, gràcies a la seva Presència enmig nostre.

És la multiplicitat, la varietat de colors, de matisos, de llengües, de cants, de rondalles... És tan rica la humanitat i les seves cultures..., però cal que hi hagi l’Esperit de Déu enmig perquè siguem harmònics, perquè siguem germans, multiformes i variats però units.

I a l’evangeli (Jn 20,22), Jesús fa aquest gest tan bell d’alenar l’Esperit Sant sobre els apòstols reunits, tot fent referència a aquell text del Gènesi on Déu, d’una manera molt bonica, pasta fang de la adamah i crea Adam i després alena sobre ell. I diu el text: “Alenà un alè vital” la nesamah. I això que Déu insufla en els narius de l’home no és el mateix que la vida dels animals (ruah). Aquesta nesamah, l’alè vital que dóna a l’home, és la capacitat d’autoconsciència, d’espiritualitat, la capacitat de relacionar-se amb Déu; això és el que ens diferencia de les altres criatures.

I després diu el text: “I l’home es convertí en un néfesh hayah”, en un alè vital, en un anhel de vida, en un desig. El “néfesh” en hebreu és la gola, per on entra allò que més necessitem, l’aire i el menjar. L’home es converteix en un desig vital de plenitud. I això arriba al ple amb la Pentecosta. Quan Jesús alena de nou l’Esperit Sant en els apòstols, els està donant una nova vida, la vida de Déu, la vida divina, perquè s’omplin del seu ésser. I la conseqüència immediata és joia, pau i perdó. Aquests són els signes dels cristians enmig del món, els que estan plens de l’Esperit Sant.

I tal com diu la Seqüència, tan bonica, la presència de l’Esperit Sant fa que ens guarim, fa que ens consolem, fa que ens suavitzem, fa que allò que és dur es torni flonjo, que allò que està irritat es torni pacífic, ens reconcilia i ens omple de la suavitat de Déu.

La nostra missió enmig del món és simplement, per la nostra presència, omplir d’aquesta bona olor de Déu que és l’Esperit Sant.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.