Vés al contingut

El primer que he de comunicar, estimats germans de les diòcesis de Catalunya, és la meva acció de gràcies al Senyor per haver-nos donat Arturo com a General ―així anomenem els jesuïtes el nostre superior mundial. És una gran alegria que omple el cor dels jesuïtes veneçolans, ja que celebrem 100 anys de presència a Veneçuela i el nostre país està passant per una de les pitjors crisis de la seva història republicana.

Arturo Marcelino Sosa Abascal és un caraqueny de 67 anys. Exalumne del nostre Col·legi Sant Ignasi de Loiola. Entra a la Companyia a punt de complir els seus 18 anys. Es llicencia en Filosofia per la Universidad Católica Andrés Bello (1972) i es doctora en Ciències Polítiques per la Universidad Central de Venezuela. Entre 1996 i 2004 va ser Superior Provincial dels Jesuïtes a Veneçuela. Ja havia estat coordinador de l'apostolat social i director del Centro Gumillaque, el nostre centre d'investigació i acció social.

Abans d'iniciar la Congregació General, Arturo es trobava en una missió molt delicada: Delegat per a les cases internacionals de Roma. Tractava de coordinar un grup d'institucions que depenen directament del Pare General. Entre elles es troben, a més de la Cúria General, la Pontifícia Universitat Gregoriana, el Pontifici Institut Bíblic, el Pontifici Institut Oriental, l'Observatori Vaticà, així com diversos Col·legis Internacionals i Residències.

Arturo és de bona ploma. Ha escrit obres sobre història i política veneçolana. Arturo parla, a més a més de la seva llengua materna, italià i anglès, i entén una mica de francès.

Què més els puc dir d'Arturo? Arturo és el Superior Provincial que em va admetre a la Companyia de Jesús el 1997, just en començar el seu provincialat. Davant d’ell faig els meus primers vots i és qui m'envia als meus estudis de filosofia. Sempre el tracte ha estat molt proper.

És un home accessible i amb el qual es pot fer broma, té un gran sentit de l'humor i sap riure, fins i tot, de si mateix ... Home de Déu. De pregària i discerniment fi. Amb un gran do de gents que el fa capaç de tirar endavant amb il·lusió i encert les missions delicades; de gran capacitat de gestió i d'inspirar els altres. Sap constituir equips i animar-los en la direcció desitjada. Ha estat un superior proper i amic. Molt proper a les generacions joves que ha acompanyat en els seus desafiaments i en les seves pors. Té una paraula oportuna en moments complicats. Sap escoltar, decidir i ser ferm quan cal. Home profund dels que sap posar bé per escrit el que pensa. Crec que la resta serà redundar.

El dia de la seva elecció jo era a classe, quan veig diverses trucades perdudes i missatges d'altres jesuïtes felicitant-me per la notícia. Un altre detall. Els jesuïtes veneçolans tenim un grup de la popular xarxa social WhatsApp en la qual som més de 60; allà, a les 6:40 pm d'aquest dia, Arturo ens va escriure el següent: Un saludo más que cariñoso y fraterno para mis hermanos de la Provincia en la que me fui haciendo jesuita. Gracias por sus deseos y oraciones que las necesito más que nunca.

Acabo amb les paraules del Pare Arturo Peraza, el meu actual Provincial: Creo que es un hermoso regalo que la provincia, en sus 100 años de presencia en Venezuela, le entrega a la Compañía Universal. Unámonos en oración para que el Señor lo acompañe en esta misión tan exigente que hoy comienza.

José Francisco Aranguren, sj (*)

(*)És jesuïta veneçolà de 38 anys. Va entrar a la Companyia de Jesús el 1997, quan era provincial el P. Arturo Sosa. Es va ordenar de prevere el 2011. Des de setembre es troba a Barcelona fent una Maestria en educació en valors a la Universitat de Barcelona.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.