Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Abadia de Montserrat) Les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat se celebraran enguany durant les setmanes següents: del 27 de juliol a l’1 d’agost, sota la direcció d'Esteve Costa; del 3 al 8 d’agost, amb Mercè Cano; i del 17 al 22 d’agost amb Lluís Vilamajó. Seran una nova ocasió per viure uns dies de treball musical i d’experiència litúrgica i enguany recordaran la figura del pare Gregori Estrada, el seu principal promotor.

Les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat es realitzen ininterrompudament des de 1970. Tenen una durada d’una setmana, i se’n fan tres durant l’estiu. Van començar amb motiu de la introducció de les llengües vernacles en la Litúrgia pel Concili Vaticà II: es feia necessari un repertori i uns animadors per ensenyar i dirigir el cant en català per a la participació litúrgica de l’assemblea.

Cantors, cantores, directors i directores han format part d’una generació moguda per l’afany del conreu de la música i del cant per a la litúrgia. Aquest servei litúrgic, marcat per la recerca i per la voluntat de superació, va acollir les disposicions del Concili Vaticà II, especialment del capítol VI de Sacrosanctum Concilium, les han fetes florir i fructificar en bé de moltes parròquies i de moltes comunitats cristianes.

Un dels artífex més destacats d’aquest treball va ser el pare Gregori Estrada, traspassat el 18 de març, amb la seva preparació musical i la seva constància tenaç. Mestre de mestres, Gregori va saber
amalgamar directors, cantors i voluntats per a dur endavant la tasca de Trobades. Actualment, els membres de la Comissió Organitzadora han pres el relleu de la tasca d'Estrada i les Trobades
albiren un futur ple de projectes i de treballs.

El programa de les Trobades

En les tres Trobades anuals s’hi treballen cants en català per a la litúrgia i direcció musical. També s’hi imparteix una ponència de tema litúrgic i es facilita la participació a la pregària i a l’Eucaristia del
Santuari. Igualment hi ha estones de lleure que permeten la convivència i el coneixement de diferents realitats de Montserrat. Les Trobades s’inicien a les 12 del migdia del dilluns i acaben a les 4 de la tarda del dissabte. L’allotjament és a l’Hostatgeria del Monestir de Montserrat.

Les condicions per a la inscripció són: tenir 17 anys com a mínim –o estar avalat per algú que se’n faci responsable-, i exercir l’animació i la direcció del cant en la Litúrgia. És bo tenir coneixements musicals o almenys preparar-s’hi.

A totes les Trobades hi ha instructors adjunts. La ponència comú anirà a càrrec de mossèn Jaume Gené i porta per títol 'La música litúrgica en un temps de represa. 100 anys de moviment litúrgic'.

Nou espai web

Cal recordar que des del 28 d’abril, tot coincidint amb el 97è aniversari del naixement del pare Gregori Estrada, està en marxa el lloc web www.trobadesanimadorsdecant.cat, un espai pensat especialment per als animadors de cant per a la litúrgia. A través d’aquesta nova eina es pot obtenir tota la informació referent a les Trobades de l’estiu: dates, directors, currículums i un formulari per a la inscripció online; igualment, hi ha les dates de la Trobada General, que enguany tindrà lloc els dies 24 i 25 d’octubre a la Parròquia de Santa Maria de la Salut de Castelldefels.

Al web hi ha imatges de les diferents Trobades, les dades de contacte i informació genèrica dels cursos. Una comissió integrada per membres de diversos indrets de Catalunya, junt amb el germà Andreu Martínez, monjo de Montserrat, coordina aquesta activitat del Monestir.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.