Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) El bisbe auxiliar de Barcelona Sebastià Taltavull se'n va a Mallorca, però a mitges. La Santa Seu ha anunciat aquest migdia el relleu de Xavier Salinas com a bisbe de Mallorca i el nomenament de Sebastià Taltavull com a administrador apostòlic. Aquest encàrrec és provisional a l'espera d'un nomenament episcopal definitiu per a la seu de Palma. Els canvis els ha presentat aquest dijous a Barcelona el mateix Taltavull, acompanyat de Joan Josep Omella i Lluís Martínez Sistach.

Amb aquesta decisió Taltavull manté un peu a Barcelona i un peu a Mallorca, ben coneguda per ell com a menorquí. De fet, ja com a capellà de Menorca l'actual bisbe auxiliar de Barcelona sempre ha mantingut lligams i ha participat en les dinàmiques pastorals tant de les Balears com de Catalunya. Alhora, l'arquebisbe Joan Josep Omella, que encara no fa un any que va aterrar a Barcelona, manté a Taltavull com a col·laborador indispensable per guiar-lo en la seva immersió en la realitat catalana.

Tot i la provisionalitat del nomenament, l'elecció de l'administrador apostòlic és una mostra de confiança cap a Taltavull. I no cal oblidar que Omella forma part de la Congregació per als Bisbes, la secció vaticana que gestiona els nomenaments episcopals. Per tant, la decisió no haurà estat aliena al parer de l'arquebisbe de Barcelona.

El decret que designa Taltavull com a administrador apostòlic a Mallorca explicita que tindrà les mateixes atribucions i competències "que competeix a un bisbe diocesà". Això vol dir que podrà governar igual que un bisbe ordinari, amb la diferència que no haurà de residir a Mallorca i mantindrà les funcions a Barcelona mentre la Santa Seu no disposi una altra cosa. Aquestes atribucions estan previstes en el Codi del Dret Canònic i no són excepcionals; però tampoc és la fórmula habitual.

L'encàrrec de pacificar

L'encàrrec no és fàcil. Mallorca ha viscut un crisi entre el clergat en els dos darrers relleus episcopals. L'antecessor de Salinas, el valencià Jesús Murgui, va presentar la renúncia abans d'hora perquè no havia aconseguit sintonitzar amb el clergat de la diòcesis i el 2012 va ser trasllat a Alacant.

Ara la situació no és més pacifica. El 2012 Salinas va arribar a Mallorca procedent de Tortosa. Havia de ser un bona elecció ja que havia estat cinc anys a la veïna diòcesis d'Eivissa i com a capellà de Valencia coneixia la realitat de la província eclesiàstica que formen les diòcesis valencianes i les balears.

Però Salinas va renunciar al seu càrrec (o el van fer renunciar) després que a finals de l'any passat es fes pública una relació aparentment massa intensa amb una dona casada i d'una de les famílies benestants de Palma. Tot i que no es va provar cap situació irregular, la insistència del marit en denunciar el cas i la publicació de fotos que mostraven una intensa relació de la seva dona amb el bisbe van provocar una situació insostenible.

La pèrdua d'autoritat moral entre els capellans i feligresos de la diòcesis ha estat definitiva perquè la Santa Seu prengués una decisió sobre Salinas, però sense retirar-li la seva condició episcopal ni sentenciar públicament sobre la seva relació sentimental. Així, Xavier Salinas, després del seu pas episcopal per Eivissa, Tortosa i Mallorca, tornarà a la diòcesi natal de València com a auxiliar del cardenal Antonio Cañizares. Amb 68 anys, li queden set anys d'exercici episcopal.

Ara, a Mallorca, la principal tasca de Taltavull serà pacificar la diòcesi i buscar el consens i la confiança del clergat per trobar un nou bisbe per a la seu de Palma. El seu caràcter afable i la calma menorquina el converteixen en el personatge ideal per aconseguir-ho.

Mentre es troba una solució definitiva per Mallorca, que podria ser el mateix Taltavull, Omella podrà continuar comptant amb la seva mà dreta a Barcelona. Alhora, la pèrdua de dedicació de l'únic bisbe auxiliar de Barcelona seria també el moment ideal per demanar el nomenament de dos o tres nous bisbe auxiliars. Si sortissin del mateix clergat de la diòcesis també seria una reconeixement a un col·lectiu poc promocionat els darrers anys. De capellans amb olor d'ovella, no en falten a Barcelona, ni a les diòcesis veïnes.

El recorregut de Taltavull

Taltavull va ser nomenat el 2009 bisbe auxiliar de Barcelona, responsabilitat que fins l'any passat va exercir en solitari sota del mandat del cardenal arquebisbe Lluís Martínez Sistach. Nascut a Ciutadella el 1948, va ser ordenat capellà de la diòcesis el 1972. Va fer els estudis a la Facultat de Teologia de Catalunya. A Menorca va passar per la majoria de les responsabilitat més significatives del bisbat: va ser rector del santuari de la Mare de Déu del Toro de Menorca, va ser vicari general, rector del seminari, i canonge. També va col·laborar intensament amb Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears (SIC) i amb el Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i Balears. Abans d'arribar a Barcelona va estar sis anys a Madrid com a director de la Comissió Episcopal de Pastoral de la Conferència Episcopal Espanyola, de la qual n'és actualment el president.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.