Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) El jurat del Premi de Periodisme Memorial Joan Gomis ha premiat enguany, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge 'La vida (invisible) bajo el plástico', de la periodista Silvia Melero, publicat el 4 de febrer a Revista 21. La peça periodística mostra una problemàtica que ens és molt propera, alhora que desconeguda: la situació d’injustícia i semi-esclavatge en què viuen els immigrants que treballen les grans extensions de cultiu dels hivernacles d’Almeria.

Davant el debat sobre l’acolliment o no de la immigració, trobem aquesta situació al sud d’Espanya. L’article de la Silvia Melero dóna veu als afectats i també a les institucions que vetllen pels Drets Humans en aquesta regió, amb un gran treball sobre el terreny. La Silvia Melero és una periodista freelance convençuda del poder de la comunicació per aconseguir el canvi social. D’aquí que decidís dirigir els projectes Desinstrumentados i Cómo lo Cuento, associacions per fomentar un periodisme exercit des de la consciència, explicant allò que els grans mitjans no diuen, donant veu a aquells que no la tenen i transmetent una mirada crítica sobre la resta de mitjans de comunicació.

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha premiat el programa de Catalunya Ràdio 'Solidaris'. Es tracta d’un programa amb més de vuit anys en antena, que dóna veu a institucions, col·lectius i persones que lluiten en favor de la justícia social i els Drets Humans, tasca que els ha fet viatjar arreu del món. Són programes setmanals que combinen diversos gèneres periodístics, com l’entrevista o el reportatge, aportant, alhora, dades i xifres, cosa que fa que siguin peces amenes con gran valor documental. El Jurat considera de gran valor que un programa d’aquestes característiques es mantingui en actiu en una ràdio pública, davant la situació actual.

El Memorial Joan Gomis

El Premi Memorial Joan Gomis pretén reconèixer i promoure obres i trajectòries periodístiques que posen en valor la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social i que promouen la justícia social, la pau i els drets humans. El premi va néixer amb la voluntat de mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb una llarga tasca com a dirigent i promotor de diverses iniciatives cíviques i associacions, especialment des de la presidència de Justícia i Pau (1976-2001), així com a través dels nombrosos articles de premsa i el seus llibres.

El jurat del Memorial està format per representants de les entitats que convoquen el premi: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació Blanquerna- Universitat Ramon Llull, Fundación Cultura de Paz, Mans Unides, les revistes El Ciervo i Foc Nou, i membres de la família de Joan Gomis.

Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 euros cadascun. Les revistes culturals El Ciervo i Foc Nou faran ressò del veredicte del jurat, publicant les peces premiades o un text escrit pels guanyadors. Així mateix, la Silvia Melero i el programa Solidaris rebran un diploma acreditatiu i una il·lustració realitzada per Joan Gomis.

En anteriors edicions, s'ha reconegut també la tasca de Lola Hierro i Xavier Aldekoa (2015), d'Emilia Laura Arias i Tomás Alcoverro (2014), i de Gemma Parellada i el programa de televisió 'Latituds', dirigit per Jordi Vilardell (2013).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.