Vés al contingut
Catalunya Religió

(Servei Jesuïta als Refugiats) Sense una altra alternativa, les persones que fugen de la guerra i l'opressió tracten de posar-se fora de perill a Europa a qualsevol preu. Massa sovint, moren. Detenir aquesta tragèdia és totalment factible. Mitjançant la cooperació i la bona governança, els Estats europeus poden obrir canals legals i assegurances per als refugiats que arriben a Europa. Ara és el moment per a un model de visat humanitari europeu.

El catàleg de tragèdies a les fronteres d'Europa segueix creixent. L'ONU estima que 2.400 persones han mort ofegades en el Mediterrani en el que va d'any en el seu intent per aconseguir Europa. Milers de refugiats sirians, afganesos i iraquians segueixen arribant a Grècia diàriament. El mateix dia en què dues embarcacions amb unes 500 persones s'enfonsaven en el Mar Mediterrani, més de 70 van ser trobades mortes en la part posterior d'un camió abandonat en una autopista d'Àustria, prop de Viena.

"El que va ocórrer a Àustria és inacceptable. Això no solament és un problema moral, sinó polític. Tots els països i tota la societat d'Europa han de treballar junts i elaborar una resposta coordinada que protegeixi la vida", diu el director del JRS Europa, Jean-Marie Carrière.

"L'única manera d'evitar més morts és implementar mesures que permetin als refugiats viatjar amb seguretat i de forma legal a Europa", diu la responsable de advocacy del JRS Europa, Olga Siebert. "Atès que el Codi de Visats de la UE s'està reformant en l'actualitat, és absolutament essencial aconseguir que el visat humanitari quedi inclòs en la nova legislació. Una visa humanitària europea unificada destruiria el model de negoci dels traficants de persones i permetria a la gent utilitzar mitjans regulars per arribar a Europa i sol·licitar asil en territori europeu", explica Siebert.

"Els sol·licitants d'asil no són una amenaça per a Europa; les nostres polítiques són una amenaça per a ells", va assenyalar Càritas després de la tragèdia d'Àustria. Aprofitant que els ministres de la UE es reuneixen per parlar sobre migració el 14 de setembre, el JRS Europa demanarà que un accés segur i legal a l'asil figuri a dalt de tot de l'ordre del dia. "Les fronteres estan matant gent", diu Carrière. "La construcció de més murs solament resultarà en més morts. Per conjurar els nostres temors, hem d'estendre una mà amiga a les persones necessitades. Juntament amb els responsables polítics, podem aprendre de les iniciatives locals d'acolliment i construir una bona governança europea sobre els refugiats", conclou.

Hi ha molts bons exemples d'acolliment i recolzament a Europa. Amb Mare Nostrum, el govern italià va mostrar que les missions de cerca i rescat en el Mediterrani eren totalment possibles. Recentment, el govern alemany ha anunciat que espera rebre 800.000 sol·licitants d'asil abans de finalització d'any. En lloc de recórrer a l'alarmisme, aquest govern està treballant per acollir i donar refugi a aquestes persones de forma adequada.

És hora que un govern fort a tota Europa brindi protecció als refugiats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.