Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) Aquest dimecres al matí s'han fet el lliurament dels Premis Crítica Serra d'Or, la diada literària montserratina anual, que s’ha celebrat al Palau Moja de Barcelona. Jordi Coca ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or 2015 de Novel·la per l’obra El diable i l’home just. Francesc Parcerisas s’ha endut el de Poesia per Seixanta-un poemes; Francesc Serés el de Narració per La pell de la frontera; Carles Lluch, el d’Estudis Literaris per Novel·la catalana i novel·la catòlica: Sales, Benguerel, Bonet; i Jaume C. Pons Alorda el de Traducció, per Fulles d’herba, de Walt Whitman. Aquests són els cinc guardonats de la categoria de Literatura i Assaig.

Dins l’apartat de Recerca, el Premi Crítica Serra d’Or 2015 de Recerca (Humanitats) ha estat per l’obra La formació d’una identitat. Una història de Catalunya, de Josep Fontana; el de Recerca (Altres Ciències) per a Noms de plantes. Corpus de Fitonímia Catalana, de Joan Vallès (director), Joan Veny, Josep Vigo, M. Àngels Bonet, M. Antònia Julià i Joan Carles Villalonga. El de Catalanística ha estat declarat desert.

Els premiats en la categoria de Teatre han estat per a Llàtzer Garcia, que s’endú el de Teatre al text de teatre català donat a conèixer per l’estrena o l’edició de La pols; el de Teatre a l’espectacle teatral per a Lucrècia de Joan Ramis i Ramis, dirigit per Sergi Marí; i el de Teatre a l’aportació més interessant a la companyia Teatre d’Enjòlit.

Finalment, els guanyadors en la categoria Literatura infantil i juvenil han estat: l’obra Un mitjó diferent a cada peu, amb text de Joan Calçotets i il·lustració d’Armand, que s’emporten l’Infantil; Miquel Duran ha estat premiat amb el Juvenil (Creació) per Més o menys jo. I Jordi Quera ha aconseguit el Juvenil (Coneixements) per Anem d’excursió per Catalunya. 30 excursions per a nois i noies.

Aquest dimecres migdia s’ha celebrat al Palau Moja de Barcelona la 49a edició dels Premis Crítica Serra d’Or, que ha estat presidida pel pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2014, i sense que s’hagin presentat a concurs. Cal recordar que els Premis Crítica Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), i de la revista Serra d’Or, el pare Josep Massot i Muntaner.

El pare Massot destaca que "el nostre món cultural continua ben viu"

Josep Massot ha dit que la celebració de l’acte d’avui és un bon motiu per recordar “que ens trobem en una època complexa, plena de reptes engrescadors i alhora plena d’incerteses i de preocupacions, tant en el pla de la literatura, del teatre i de la recerca –objecte principal dels nostres Premis-, com en el terreny econòmic o el terreny polític. No cal tornar a insistir en el munt de crisis que ens obliguen a replantejar-nos moltes coses i que ens impedeixen sovint de tirar endavant molts projectes que ens il·lusionen o que considerem indispensables per a la bona marxa de la nostra cultura, massa sovint deixada de banda a l’hora de triar prioritats i d’afavorir iniciatives”.

“També, però, és un bon motiu per constatar que el nostre món cultural continua ben viu i n’és una bona prova que entre els nostres premiats hi ha persones grans i persones joves, procedents de totes les terres de parla catalana”, ha afegit el director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, que ha volgut posar en relleu tres noms de col·laboradors de la revista per als quals pensa que, “més que un guardó per una obra concreta, el premi d’avui representa el reconeixement d’una trajectòria àmplia i excel·lent”. Es referia a Jordi Coca, membre del consell de redacció de Serra d’Or; a Francesc Parcerisas, poeta, crític, traductor i professor universitari; i, “sobretot”, a Josep Fontana, professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, “mestre conegut i reconegut de tota una colla d’historiadors i autor d’una obra extensa, valuosa, renovadora i valenta, de la qual és una magnífica mostra La formació d’una identitat. Una història de Catalunya, premiada aquest any per un jurat imparcial i especialment qualificat i que ha obtingut un èxit de públic absolutament inhabitual en els llibres d’història i d’assaig”.

Massot ha tingut també un record emocionat dels antics membres del consell de redacció de Serra d’Or que han mort recentment: Antoni M. Badia i Margarit, Joaquim Molas i Francesc Vallverdú. Igualment, ha esmentat el pare Marc Taxonera, traspassat fa uns mesos, que va tenir un paper decisiu a l’hora d’unificar, per raons econòmiques, l’any 1959, les dues revistes camuflades que havien anat sorgint a l’empara de Montserrat, el Germinabit dels Antics Escolans i el Serra d’Or dels treballadors del monestir, i a l’hora de triar el nom de Serra d’Or. Segona etapa per a la revista que encara avui perdura i que és la degana de les publicades en català.

“Tant de bo que la tasca abnegada i voluntarista d’aquestes i de moltes altres persones tingui la continuïtat que desitjaríem i que les noves generacions s’incorporin cada vegada més a la nostra revista i ens ajudin a mantenir-la al dia i a incorporar-la a les noves tecnologies i a les necessitats canviants del moment, sempre dins l’esperit de catalanitat, de pluralisme i de respecte mutu que ens ha caracteritzat i que voldríem mantenir per damunt de tot”, ha conclòs el P. Josep Massot.

Els jurats de les quatre categories

El jurat de l’apartat de Literatura i Assaig ha estat format per Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal, Vinyet Panyella i Josep M. Ripoll. El de l’apartat de Recerca l’han compost: Jaume Aulet, Joan B. Culla, Manuel Jorba, Santiago Riera i Tuèbols i Joandomènec Ros. Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Juan Carlos Olivares, Anna Pérez Pagès i Núria Santamaria han constituït el jurat de Teatre. Mentre que el de Literatura infantil i juvenil, també per encàrrec de Serra d’Or, l’han format Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.