Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(CR) Els moviments obrers cristians de Catalunya i Balears (ACO, GOAC, JOC, MIJAC), els capellans obrers, els religiosos en barris obrers i les delegacions de Pastoral Obrera de les diòcesis de Catalunya han fet públic el manifest d'aquest 2016 amb motiu del Primer de Maig, que s'escau diumenge. I ho fan amb un accent particular en favor del treball decent i de la dignitat, sota el lema 'Treball amb drets per a una societat decent i justa'.

Podeu consultar el manifest d'aquest 2016 en format PDF o llegir-lo a continuació:

El Primer de Maig, Dia Internacional dels treballadors i treballadores, és una jornada reivindicativa en la qual commemorem la solidaritat dels obrers de Xicago de 1886 i les víctimes de la defensa dels drets laborals. Al celebrar-ho aquest any les treballadores i treballadors cristians manifestem la necessitat d'un compromís comunitari fort a favor de TREBALL DECENT i la necessitat d'afrontar el que està passant al voltant del model d'ocupació dominant i la falta d'un treball digne com a factor decisiu d’empobriment, exclusió i deshumanització. Ens sentim cridats per Jesús de Natzaret a treballar per la justícia (Mt 5, 1-11).

TREBALL… No vivim per treballar, treballem per viure, i volem ferho amb justícia, que dignifiqui el temps que emprem per guanyar-nos la vida. Han aconseguit fer-nos creure que el nostre temps no val, abaratir els costos laborals, sotmetre a companys i companyes a una major explotació. Ens prefereixen com màquines sense drets ni veu, consumidores, adaptables a horaris que no permeten estabilitat ni conciliació familiar. És un peix que es mossega la cua i es diu capitalisme neoliberal: no s'oblidi, al final, també serà la seva perdició. El nostre repte és un nou model d’ocupació basat en les oportunitats de treball per a tothom, l’ocupació fixa i en el reconeixement de drets laborals.

PER A UNA SOCIETAT DECENT… Veiem que ens tracten i ens valoren de diferent manera: les meves companyes sota el seu sostre de vidre. O els meus companys que s'han vist obligats a emigrar dels seus països empobrits. Els meus amics joves i amb titulació emigren a la recerca d'alguna cosa millor, lluny de la família. És important que tots i totes ens sentim part afectada i que ens recolzem els uns amb els altres. Aquesta és la nostra força. Aconseguir justícia per a totes i tots abans que el benestar individual i competitiu. El nostre repte és garantir la protecció social: que l’ocupació sigui el mitjà fonamental que possibiliti la integració i la cohesió social.

… AMB DRETS El model d'estabilitat laboral està sent substituït pel model de la flexibilitat i precarietat laboral, que està augmentant l'empobriment i la desigualtat social, així com la retallada dels drets de les persones. Davant d'això se segueix estenent entre els treballadors i treballadores l'acceptació i la resignació. Estan fent retrocedir les conquestes històriques del Moviment Obrer i desmobilitzant a la majoria social. El nostre repte és garantir els drets laborals i socials, on es situï la persona en primer lloc, i es distribueixi la riquesa de forma igualitària, generant una dignitat en tots els aspectes de la persona.

… I JUSTA La crisi econòmica ha generat una major consciència del problema de les persones empobrides i de la seva relació amb la desigualtat i la injustícia, entre altres raons, perquè totes i tots hem augmentat la consciència de sentir-nos vulnerables. L'anhel de justícia i la presa de consciència de la realitat del treball se'ns presenten com a reptes i, alhora, com a possibilitats per compartir amb altres persones aquesta lluita per la justícia. El nostre repte està en el diàleg social, davant de l’individualisme, potenciant la participació i l’organització dels i les treballadores per a una acció transformadora.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.