Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) Aquest dijous es beneeix un nou cambril i una nova talla de la Mare de Déu de Meritxell, que restitueix la desapareguda en l'incendi de 1972. L'acte se celebra coincidint amb la Festa de la Patrona del Principat d'Andorra, que s'escau el 8 de setembre.

L'antic santuari romànic de Meritxell (llum del migdia), engrandit en el temps del barroc, i la Sagrada Imatge de la Mare de Déu de Meritxell, van patir un incendi el 9 de setembre de 1972 i van ser destruïts completament. Les autoritats andorranes van decidir construir un nou santuari conservant i reparant l'original. El nou santuari va ser inaugurat el 8 de setembre de 1976, fa 40 anys, pel bisbe i copríncep Joan Martí i Alanís. Fa dos anys, en el pontificat de l'arquebisbe Joan-Enric Vives, el temple-santuari de la Patrona del Principat d'Andorra va ser declarat Basílica Menor pel papa Francesc el 13 de maig.

A la cerimònia del dia 8 de setembre, seran inaugurats un nou cambril i una nova talla. Aquest nou cambril ha estat projectat, coordinat i dirigit per l'arquitecte Antoni Pol, sota la promoció del bisbat d'Urgell, del Govern andorrà, de l'Ajuntament de Canillo i del Santuari-Basílica de Meritxell. Incorpora la idea i funció del cambril tradicional de l'antic santuari, i també busca respectar les relacions geomètriques i disseny originals de l'actual, realitzat per l'arquitecte Ricardo Bofill. Està construït sobre una combinació de cilindres, i el centre està constituït per la Mare de Déu de Meritxell, la patrona del Principat d'Andorra. L'obra està en sintonia amb el nou Sagrari, estrenat el mes de desembre de 2015 en el marc de l'obertura de l'Any de la Misericòrdia, també obra del mateix autor. Aquest Sagrari queda encaixat en un angle de l'ample presbiteri.

El moment més esperat de la celebració serà la benedicció que Paul Richard Gallagher, arquebisbe secretari per a les Relacions amb els Estats, realitzarà de la nova imatge de la Mare de Déu de Meritxell, reproducció de la imatge romànica del segle XII perduda en l'incendi de 1972. S'ha realitzat la talla en fusta de til·ler de la imatge de la Mare de Déu de Meritxell utilitzant la geometria 3D de la imatge, i a partir de les fotografies existents de la Mare de Déu original, el que ha donat lloc a una peça amb una volumetria i unes dimensions gairebé exactes a les de la talla original. Després, un equip de conservadors -restauradors ha realitzat un acurada treball de policromia en la peça per donar a la imatge una semblança a la talla original desapareguda.

La verge ja ha quedat instal·lada al Santuari, a punt per a aquesta nit presidir la Vigília de pregària. A les 21:00 està previst que s'iniciï la processó de torxes fins al Santuari, i a les 21:30 se celebrarà l'Eucaristia, presidida pel Arxiprest de les Valls d'Andorra, mossèn Ramon Sàrries, i concelebrada pel rector del Santuari, Mn. Ramon Rosell.

La imatge de la Mare de Déu de Meritxell ens presenta una reina asseguda com Seus Sapientiae, coronada, amb l'ull diví en la seva corona, que té a la falda a l'infant Jesús descalç i sense corona, que sosté amb la mà esquerra el llibre dels Evangelis mentre la mà dreta s'allarga cap al devot pelegrí.

Dijous 8 de setembre, Festa de la Patrona, es preveu la celebració de la Missa de l'Aurora a les 7:30, Missa de joves i nens de les colònies i campaments de la Casa de Colònies d'Aina, a les 9: 00; Missa solemne a les 11:00. Concert ofert pel Cor de Petits Cantors d'Andorra, a les 18:00, i tancant la festa la missa vespertina, a les 19:00, solemnitzada per l'organista de l'església parroquial de Canillo, Sr. Jordi Alcobé.

La celebració eucarística, a les onze del matí, presidida per Gallagher –convidat pel copríncep d'Andorra, i pel govern del Principat–, serà concelebrada per Vives i els sacerdots de les set parròquies andorranes. Es preveu l'assistència de les autoritats andorranes. La celebració serà solemnitzada pel Cor dels Petits Cantors d'Andorra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.