Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté –CR) El Raval és un barri i divers i multicultural i n’està ben orgullós. Aquest esperit és el que es respira cada vegada que els veïns celebren junts algun dels actes que el Grup Interreligiós del Raval (GIR) organitza quan té lloc alguna festa destacada en alguna confessió. Després de moments com la Pasqua i o l’Iftar musulmà, aquest passat dijous 15 de desembre va ser el torn del Nadal.

Per a la celebració de la festa gran del cristianisme, el Grup interreligiós es va posar les seves millors gales. L’escenari, l’Església de Nostra Senyora de la Victòria de Barcelona. La protagonista, la dona. Amb aquest significatiu fil conductor, van encetar l’acte les lectures sobre la dona de tres religions: sikhs, cristianisme i islam.

“Les dones són font de pau al món”, va assegurar Gagandeep Singh, del Temple Sikh Gurdwara Guru Darshan Sahib. Per la seva banda, des de la comunitat cristiana, es va remarcar la capacitat de la dona, “com a font de vida”, per no caure en la desesperança i de ressorgir, sobretot fent referència a aquelles dones que pateixen en llocs on hi ha dolor. Igualment, la lectura de la comunitat musulmana tenia com a missatge principal el respecte i estima a la dona i el reconeixement del seu paper transcendental i com a font d’amor.

Aigua i llum, camí cap a la pau

Font de pau, font de vida i font d’amor. En aquest sentit, l’homenatge es va completar precisament amb allò que emana la font, l’aigua; element símbol de purificació, de neteja, que regenera i nodreix, en totes les religions. Així, el grup interreligiós va convidar tots els assistents a omplir, amb petits pots de cadascun, una gran gerra d’aigua. “Volem convidar a fer aquest gest de purificació individual i comunitària, perquè aquest és el primer pas per generar pau, vida i espais de comunió”, van assenyalar.

A més de l’aigua, la llum va tenir també un paper destacat en l’acte. L’Església de Nostra Senyora de la Victòria, amb es va il·luminar amb les espelmes que cada assistent va encendre i que contenien un missatge de Ghandi: “No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí”. Després d’un silenci solemne, serè i compartit, que va unir i apropar els assistents, cadascun va manifestar, en veu alta, un adjectiu, un desig o un pensament sobre la dona.

“Que arribi el nostre alè a les dones que estan lluitant dia a dia”
“La dona és llum i fortalesa”
“Entrega”
“Tendresa”
“Comprensió”
“Estimació”

Són algunes des les paraules que es van escoltar.

La solemnitat de la celebració va deixar pas a la tendresa del punt i final que va posar l’actuació musical del cor infantil del centre filipí Tuluyán-San Benito. El grup, que cantava seguint una discreta i simpàtica coreografia, va interpretar peces en diversos idiomes i van dedicar-ne alguna també al Nadal.

Amb aquests actes, “l’objectiu és generar espais de diàleg i trobar tot allò que ens uneix”, va recordar Fàtima Ahmed, des de l’organització. Marta López, Pastora de l’Església Evangèlica Protestant Barcelona Centre, va destacar el fet d’aprofitar l’acte per homenatjar la dona i va recordar que “ho hem anat fent en els diversos esdeveniments del grup durant l’any”.

De fet, aquesta celebració, carregada de simbolisme, va servir per anunciar l’agenda del GIR per al 2017. El grup ho va fer entregant el que és un dels seus projectes, el calendari interreligiós que integra el esdeveniments més importants de cadascuna de les confessions.

El GIR està format, entre altres, per entitats com el Consell Islàmic de Catalunya, el Centre Islàmic Camí de la Pau, la Comunitat Parroquial del Carme, el Centre filipí Tuluyán San Benito, l’Església Evangèlica de la Cera, la Fundació Benallar, l’Associació AMICAL dels immigrants marroquins, Migra Studium, l’Associació de dones marroquines de Catalunya, l’Associació cultural, educativa, social operativa de dones pakistaneses, l’Associació intercultural de dones, Temple Sikh Gurdwara Guru Darshan Sahib i la Comunitat Jueva.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.