Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) La festa de Sant Nicolau és que té més tradició a l’Escolania de Montserrat, que com cada any inclou la representació de la Llegenda i un concert de Nadal. Aquest any els escolans de Montserrat van triar com a bisbetó de 2016 Oleguer Oriol, de Girona, mentre que de vicari episcopal n’ha sortit escollit en Martí González, d’El Papiol (Baix Llobregat), i de secretari en Gabriel Bosch, de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). Curiosament, l’any 2011, el germà de l’Oleguer, en Roger Oriol, també va ser elegit bisbetó pels seus companys de l’Escolania.

El bisbetó és un alumne dels petits, que surt escollit pels seus companys de l’Escolania. L’elecció del bisbetó es duu a terme a través d’unes primàries, i després d’una “intensa i democràtica” campanya electoral, que té lloc el dia de Santa Cecília, patrona de la música (22 de novembre). Aquesta campanya és totalment diferent a les campanyes que estem acostumats a viure: els candidats no fan propaganda per a ells mateixos, sinó que són els seus companys els qui preparen la seva campanya i els discursos corresponents.

Darrera de tot aquest procés electoral hi ha un treball educatiu de valors: els nois no poden anar contra cap candidat, sinó només a favor d’aquell que volen que surti elegit. D’altra banda, viuen de manera pràctica els valors de la democràcia, i ho fan de manera intensa i amb molta il·lusió. I, com marca la tradició, dimarts 6 de desembre va tenir lloc la celebració de la festivitat de Sant Nicolau, patró dels infants. A Montserrat, aquesta festa es viu d’una manera especial des de fa molts segles –els orígens són medievals-. Aquest dia, per tant, un noi de primer curs del cor és revestit amb la roba pròpia d’un bisbe, en record al bisbe Nicolau, i gaudeix durant el seu breu “regnat” d’un seguit de privilegis, com ara de triar el menú del dinar d’aquell dia per a tots els escolans, un àpat que comparteixen amb el pare Abat de Montserrat –que és amb ells-, o escollir la Salve Regina que canten al migdia a la Basílica.

En la festa d'aquest any, a més dels familiars, monjos, educadors i molts antics escolans de diferents generacions, hi van assistir el bisbetó de fa 25 anys, el de fa 50 anys, i el de fa 75 anys. Aquest darrer es diu Pere Roquet i Jordà, i va fer un parlament durant la festa glossant la seva etapa a l'Escolania, i com veu que l'Escolania d'avui conserva l'essencial però que s'ha sabut obrir al món com tocava. Els escolans van representar la Llegenda de Sant Nicolau, sota la dirección de Llorenç Castelló, i a la segona part van oferir un concert de Nadal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.