Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) "Fer present en la meva església i en la meva Església a Grècia el rostre d'aquell que és el meu Mestre, el meu Senyor Jesús. El seu Evangeli, la Paraula de amor, el perdó, la salvació i la vida nova". Amb aquestes paraules d'Efraïm de Síria el monjo de Montserrat Manuel Nin ha descrit la seva missió com a nou Exarca dels catòlics grecs de ritus bizantí. Nin va ser nomenat pel papa Francesc el passat 2 de febrer i ha estat ordenat aquest divendres al matí a la basílica romana de Sant Pau Extramurs, una de les quatre basíliques majors de Roma.

L'ordenació s'ha celebrat seguint el ritus bizantí presidida pel cardenal Leonardo Sandri, prefecte de la Congregació per a les Església orientals. Nin és el primer català que nomena bisbe el papa Francesc. Juntament amb diversos bisbes de comunitats catòliques de ritus orientals d'Europa, han participat en l'ordenació l'arquebisbe Jaume Pujol de Tarragona, l'arquebisbe d'Urgell Joan Enric Vives, l'arquebisbe emèrit de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, l'abat de Montserrat Josep Maria Soler i diversos clergues catalans. També ha estat representat el govern de la Generalitat de Catalunya amb el vice-president Oriol Junqueras.

En el discurs final, Nin va incloure també unes paraules en català. Va agrair especialment la presència dels germans orientals i als mitrats catalans. Es va referir als seus orígens tarragonins, i la vinculació de Sant Pau amb la diòcesi de Tarragona, i es va posar sota la protecció de la Mare de Déu de Montserrat. De la comunitat montserratina va tenir un record especial pel germà Cebrià Pifarré, mort recentment, que va introduir al pare Nin en el món oriental. També va dirigir una salutació al vicepresident Junqueras i als representats de la Generalitat.

Manuel Nin, expert en les esglésies orientals, ha estat trenta anys a Roma on fins ara era rector del Col·legi Grec. El nou encàrrec pastoral el desenvoluparà des d'Atenes on tindrà confiada tota la comunitat catòlica de ritus oriental de Grècia. El títol del exarca es correspon al de bisbe però en aquest cas d'una diòcesis oriental que depèn directament de Roma. En el seu escut episcopal, no ha oblidat les arrels catalanes i montserratines incorporant-hi el relleu de la muntanya i la Serra d'Or al costat dels símbols eucarístics.

Nin ja havia rebut diversos encàrrecs de confiança del papa Francesc que el va nomenar consultor de l’Ufficio per les Celebracions Litúrgiques del Summe Pontífex i consultor de la Comissió de Litúrgia de la Congregació per les Esglésies Orientals. També és acadèmic de la Biblioteca Ambrosiana de Milà.

Des de Grècia, juntament amb l'atenció pastoral de la comunitat catòlica bizantina, tindrà com a repte l'atenció a la onada de refugiats que està acollint el país, entre ells refugiats de diverses comunitats cristianes perseguides a Orient com els caldeus. Aquest dissabte Nin tenia prevista una audiència amb el papa Francesc per parlar d'aquests reptes però s'ha hagut d'ajornar pel viatge del papa a Lesbos.

L'Església catòlica a Grècia, país de majoria ortodoxa, té quatre diòcesis de ritus llatí i dos exarcats, l'armeni i el del ritu bizantí, que ara s'ha confiat al català Manuel Nin.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.