Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Escolania de Montserrat) L’Escolania de Montserrat realitzarà al final d’aquest curs 2016-2017 una gira de dues setmanes als Estats Units d’Amèrica, que la portarà a actuar a Nova York, Washington, New Jersey, San Francisco i Los Angeles. Serà, sens dubte, la més espectacular que ha fet mai l’Escolania, ja que cantarà en catedrals i auditoris emblemàtics, participarà en el festival commemoratiu del centenari del naixement del president John F. Kennedy i realitzarà intercanvis musicals amb cors infantils de primer nivell.

Una gira sense precedents

L’Escolania va cantar per primer cop als Estats Units l’any 2014. En aquella ocasió va oferir concerts a Saint Thomas Church de Nova York, a Strathmore (Maryland) i a Nova Jersey, a més de participar en una missa a Washington. Ara, gràcies a la bona valoració que van fer d’aquella experiència, l’han convidat a realitzar concerts a la Costa Est i a la Costa Oest americana.

Els primers dies als EUA, l’Escolania serà acollida per les famílies d’un cor de Nova Jersey, el Children’s Chorus of Sussex County, amb qui faran un intercanvi musical que acabarà amb un concert conjunt en un auditori d’aquella ciutat.

Un calendari intens

El 29 de juny tindrà lloc el primer dels concerts de pes de la gira, el que es viurà a la Saint Patrick’s Cathedral de Nova York, el principal temple catòlic de Manhattan, situat a la 5a Avinguda.

El 30 de juny, l’Escolania participarà en una performance al Metropolitan Museum of Art de Nova York, concretament a The Cloisters, un espai on hi ha, entre d’altres, una part del claustre del Monestir de Sant Miquel de Cuixà. Durant l’espectacle, en el qual es crearà una atmosfera en un entorn d’obres d’art medieval, un cor fundat a l’Edat Mitjana (l’Escolania) cantarà alguna peça del seu repertori.

El 2 de juliol, l’Escolania serà a Washington, on al migdia té previst cantar en una missa a la Basílica Nacional dels EUA. Al vespre, concert compartit amb un altre cor a la Trinity Church, l’església on anava habitualment el president John F. Kennedy, al barri de Georgetown, i on encara acudeixen els membres de la família de l’expresident.

El 3 de juliol tindrà lloc el gran concert dins el festival per commemorar el centenari del naixement del president John F. Kennedy, a la sala gran de The John F. Kennedy Center for the Performing Arts. En aquest festival, l’Escolania cantarà una peça en català, creada per a l’ocasió pel compositor Bernat Vivancos -antic director musical de l’Escolania-, encarregada per l’organització de l’esdeveniment. I, junt amb altres cors, estrenaran una altra peça de conjunt.

El 4 de juliol, l’Escolania assistirà a la tradicional desfilada del Dia Nacional dels EUA i al concert simfònic que té lloc davant el Capitoli de Washington.

El 5 de juliol viatjarà de la Costa Est a la Costa Oest; concretament, a San Francisco, on l’endemà oferirà un concert compartit amb el Pacific Boychoir Academy, cor guanyador de dos premis Grammy.

El 8 de juliol acabarà la gira a Los Angeles, amb un concert compartit amb Los Angeles Children’s Chorus. Abans de tornar a Catalunya, l’Escolania té previst participar en una missa a la Christ Cathedral Arboretum de Los Angeles.

El prefecte de l'Escolania agraeix la dedicació

El P. Sergi d’Assís Gelpí, prefecte de l’Escolania, agraeix la tasca de generacions d’escolans que han fet possible "fer un pas com aquest", que es viu "amb molta il·lusió"

"El fet que ens tornin a convidar després d'anar-hi fa poc temps significa molt per a nosaltres: és un reconeixement molt gran a la qualitat musical de l'Escolania -afirma Gelpí-. La prova d'això és que ens conviden en esdeveniments i auditoris de primera línia, i això és un honor i una responsabilitat molt gran". "Ens fa molta il·lusió cantar en català al Kennedy Center en un acte commemoratiu tan especial", assegura el prefecte de l’Escolania, on viuen aquest nou èxit "amb molt d’agraïment a totes les generacions anteriors d’escolans; és gràcies a tots ells que ara podem fer un pas com aquest".

L’Escolania rep moltes peticions de concerts a Catalunya i a l’estranger, fet que és un signe de la valoració d’aquest cor al nostre país i arreu. Durant els dies de la gira, els escolans realitzen també visites culturals per les ciutats on estan allotjats. Des del 2004 –quan van anar a Puerto Rico i Mayagüez-, el cor de Montserrat ha fet gires internacionals rellevants: el 2011 i el 2013 tres gires a Rússia, el 2014 als Estats Units i el 2015 a la Xina. Aquests últims anys han cantat també a Polònia, França, Holanda, Alemanya, Suïssa, Alemanya, Hongria, Bèlgica i Itàlia.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.