Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Una denúncia de pressumptes abusos a un menor de fa més de 40 anys ha suposat apartar immediatament de les seves responsabilitat l’actual director de l’Escolania de la parròquia de la Sagrada Família de Barcelona. L’arquebisbat de Barcelona ha comunicat aquest dimecres a la tarda aquesta decisió de l’arquebisbe Joan Josep Omella.

Aquest dimecres al matí RAC1 ha informat que un exalumne de l’escola Cor de Maria de Sabadell ha presentat una denúncia contra un professor de música que va tenir en el centre en activitats extraescolars. Els abusos s’haurien comés entre els anys 1972 i 1974, però fora de l’activitat escolar. L'afectat denuncia tocaments per part del professor quan l'alumne tenia 14 anys. El docent que feia aquestes classes va continuar la seva trajectòria professional fora de l’escola i actualment està jubilat. Des de l’any 2000 era el director de l’Escolania de la parròquia de la Sagrada Família, càrrec del que ara ha estat apartat. Fins ara, cap de les institucions afectades havien tingut cap notícia ni denúncia d’abusos per part del denunciant ni sobre el professor afectat.

L’Escolania és una entitat que depèn jurídicament de la parròquia de la Sagrada Família de Barcelona, per tant, de l’arquebisbat de Barcelona. Tot i que la parròquia està ubicada a la cripta del temple, l’Escolania no té cap relació amb la Basílica de la Sagrada Família, que es gestiona per un patronat. La parròquia és un ens independent de la Basílica.

D’altra banda, arran de la denúncia, els Missioners Claretians han informat en una nota que eren els titulars de l’Escola Cor de Maria de Sabadell en els anys en els que se situen els fets. Actualment ja no hi tenen cap responsabilitat perquè van deixar la titularitat el 1997.

En la mateixa nota informen que només els consta que la persona denunciada havia estat professor del centre entre el març del 1970 i el de juliol de 1972. Tot i que les dates no encaixen amb els fets denunciats, els claretians es comprometen a “recopilant tota la informació possible i necessària per poder fer una acurada anàlisi de la situació i actuar en conseqüència”. Alhora, lamenten la situació i es posen “a disposició del denunciant, de la seva família, i de la justícia pel que sigui necessari”.

L'arquebisbat ha explicat en la seva nota que com que “la persona denunciada és un laic i no un sacerdot o religiós, les investigacions policials i possibles actuacions judicials són de jurisdicció civil”.

"L'Església és clara"

A aquest tema s'hi ha referit l'arquebisbe Omella en un dinar-col·loqui a Tribuna Barcelona d'aquest dimecres al migdia. Ha assegurat que "els abusos a menors ens fan molt de mal i ens fan patir perquè som conscients i veiem el que pateix la gent i la família". Per això, Omella ha defensat que, com en el cas que s'ha conegut aquest dimecres, "hem de buscar la veritat". I que "l'Església és clara: no hi pot haver ningú acusat" treballant a l'Església, i per això s'ha apartat de les seves responsabilitat el possible abusador.

Sobre els abusos a menors, Omella també ha demanat que "la societat reaccioni perquè no només es produeixen dins de l'Església". I que "no mirem només l'Església -que té molt de pecat i han de ser model-; mirem també altres problemes i entre tots solucionem-lo"

Nota de l'arquebisbat de Barcelona:

L’arquebisbe de Barcelona, monsenyor Joan Josep Omella, ha donat instruccions per apartar de la seva responsabilitat al director de l’escolania de la parròquia del barri de la Sagrada Família de la capital catalana. La decisió ha estat comunicada al rector de la parròquia perquè la faci efectiva immediatament.

Aquesta mesura cautelar empresa per l’arquebisbe metropolità arriba després de conèixer la denúncia presentada per un antic alumne per presumptes abusos sexuals comesos a principis dels anys 70, quan impartia lliçons de música al Col·legi Cor de Maria de Sabadell.

La persona denunciada és un laic i no un sacerdot o religiós i, per tant, les investigacions policials i possibles actuacions judicials són de jurisdicció civil. Tanmateix, l’Arquebisbat de Barcelona vol puntualitzar que la basílica de la Sagrada Família no té cap vinculació amb l’escolania que dirigia el presumpte abusador.

Nota dels Missioners Claretians:

Aquest matí ha aparegut als mitjans de comunicació la notícia que un exalumne de l’escola Cor de Maria de Sabadell ha denunciat a un antic professor del centre per presumptes abusos. Referent a aquesta informació els Missioners Claretians de Catalunya comuniquen que:

-La persona denunciada havia estat professor del centre des del mes de març del 1970, i fins el mes de juliol de 1972.

-L’escola Cor de Maria de Sabadell va ser de titularitat claretiana fins el mes de setembre de l’any 1997.

-A la direcció actual dels Claretians de Catalunya no li consta cap queixa, ni denúncia de possibles abusos durant els anys en què van ser titulars de l’escola.

-En aquests moments s’està recopilant tota la informació possible i necessària per poder fer una acurada anàlisi de la situació i actuar en conseqüència.

Els Missioners Claretians de Catalunya lamenten profundament aquesta situació, i en qualsevol cas es posen a disposició del denunciant, de la seva família, i de la justícia pel que sigui necessari.

Nota de Junta Constructora de la Sagrada Família:

En relació a la noticia apareguda aquest matí als mitjans sobre l’acusació del responsable de l’Escolania de la Sagrada Família. Declarem que:

La Junta Constructora de la Sagrada Família no té Escolania.

L’Escolania de la Sagrada Família correspon a la parròquia del barri ubicada a la cripta, i és un ens independent de la Basílica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.