Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Aquest dissabte les escoles de Jesuïtes Educació junt amb altres institucions de la Companyia de Jesús de Catalunya, se sumen al clam ciutadà a favor de l'acollida de les persones refugiades, amb un concert solidari que tindrà lloc al CCIB de Barcelona (Triangle Blau del Fòrum) a favor dels refugiats.

Hi actuaran, juntament amb el cor de veus Singfònics, una representació d’alumnes de totes les escoles de Jesuïtes Educació i de les escoles de música dels col·legis Jesuïtes Casp, Jesuïtes Gràcia i Jesuïtes Sarrià. Les entrades es poden comprar aquí.

Les institucions de la Companyia de Jesús se sumen així a la crida a favor dels refugiats que, aquests dies, mobilitza la societat catalana a través de la campanya Casa nostra, casa nostra i amb la manifestació convocada per dissabte vinent.

L'organització del concert es va començar a gestar des de fa mesos i ha implicat la comunitat educativa de les escoles jesuïtes. La iniciativa s'emmarca dins de la Campanya d’Hospitalitat que està impulsant la Companyia de Jesús i en el treball que les entitats socials i educatives dels Jesuïtes estan fent en l'àmbit de l'atenció a persones migrants i refugiades, i de sensibilització a l'entorn d'aquesta situació que pateixen milions de persones arreu del món.

El treball dels jesuïtes amb migrants i refugiats és conseqüència del compromís per la justícia i l'opció preferencial pels col·lectius més vulnerables. Pedro Arrupe, que fou superior general dels jesuïtes veié clarament la necessitat de treballar en favor dels refugiats. Per això l'any 1980 va impulsar la creació del Servei Jesuïta als Refugiats, organització internacional que acompanya, serveix i defensa els drets de persones desplaçades a més de 50 països arreu del món, amb projectes d'ajuda humanitària, educació, etc. En aquests moments, dos jesuïtes catalans treballen amb el Servei Jesuïta als Refugiats a Maban, a Sudan del Sud.

Educació per a població refugiada a Maban (Sudan del Sud)

Precisament el projecte a Maban serà el destí de part dels fons recaptats amb el concert solidari del proper dissabte, per donar suport a les activitats que estan portant a terme amb la població desplaçada a causa d'un llarg conflicte que ha provocat el refugi de més de 750.000 persones i el desplaçament intern de més de dos milions de persones. Les necessitats humanitàries són enormes. L'objectiu del treball del Servei Jesuïta als Refugiats és millorar el benestar d’aquesta població vulnerable a través de l’educació i el suport psicosocial a més de 15.000 refugiats, desplaçats i famílies de les comunitats d’acollida.

Ajuda a migrants a la frontera

També es finançarà un projecte a la frontera Melilla–Nador. El sector social de la Companyia de Jesús col·labora amb la diòcesi de Tànger a Nador en l’acompanyament de la població migrant que arriba de diversos països d’Àfrica a la frontera amb Europa. Molts s’han vist forçats a fugir de països com Nigèria, Congo, Mali o d'altres situacions de crisi en el continent africà. El treball és divers i passa per un suport bàsic en salut, una atenció més duradora en casos de gran vulnerabilitat, així com una resposta a emergències a través de la distribució de menjar, mantes i roba. En aquest treball el més important és sempre un acompanyament proper a les persones.

Acolliment a Catalunya: enfortir la xarxa d'Hospitalitat

Finalment, una altra part de la recaptació es destinarà a l'acolliment a Catalunya de persones migrants i refugiades. La Fundació Migra Studium, entitat del sector social de la Companyia de Jesús, està treballant en la creació d’una xarxa d’hospitalitat, que posarà en contacte famílies i comunitats amb persones migrants que necessitin suport i acompanyament en el seu procès cap a l'autonomia i la inclusió social (formatiu, residencial, jurídic o en la gestió de tràmits).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.