Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Finalment les Germanetes de l'Anyell no tindran un monestir al barri del Poblenou de Barcelona. Aquest dilluns, l'arquebisbat ha comunicat amb una nota que "les Germanetes de l’Anyell han pres la decisió de renunciar al projecte donades les dificultats d’edificabilitat i convivència". Per tant, no construiran el monestir en el solar que havia de deixar lliure l'enderrocament de la parròquia de Sant Bernat Calbó. La nota també assegura que "l'arquebisbat continuarà fent el possible per trobar un lloc adequat per establir el 'petit monestir' que necessiten les Germanetes".

Aquesta comunitat religiosa procedent de França fa temps que buscava visualitzar la seva presència a Barcelona amb un monestir. Actualment la comunitat, formada principalment per monges franceses, viuen a Ciutat Vella en un local de la parròquia de Sant Jaume.

Per això, quan fa tres anys l'arquebisbat va considerar que les obres estructurals que requeria l'actual temple de Sant Bernat Calbó no tenien més solució que l'enderroc, es va plantejar la possibilitat de cedir el solar a les religioses si es feien càrrec de la construcció del monestir. Una sessió temporal a canvi que les monges trobessin els recursos econòmics i s'encarreguéssin de l'edificació el monestir, que van pressupostat amb un milió d'euros.

Tot el procés al voltant d'aquesta construcció no ha estat exempt de polèmica (veure: El projecte de monestir del Poblenou, ben encallat), a la que aludeixen les monges referint-se a problemes de "convivència" . Un grup de veïns van qüestionar la construcció d'un edifici religiós en l'emplaçament i altres no veien clar l'arrelament al barri d'aquesta comunitat francesa. Però finalment el detonant que ha bloquejat la construcció ha estat el desacord de les religioses amb l'Ajuntament de Barcelona sobre el projecte arquitectònic del monestir malgrat la intermediació de l'arquebisbat.

Les germanes tenien una proposta pactada amb l'anterior equip municipals però no han acceptat les modificacions que demanava l'actual consistori per adequar-lo al pla urbanístic del Poblenou. Les Germanetes de l'Anyell sempre han interpretat els entrebancs que han tingut com un atac a la seva tasca apostòlica i no han volgut adaptar-se als canvis proposats tot i que no impedien la construcció de l'efidici.

Ara, el bisbat s'haurà de plantejar com i quan tirar endavant l'enderroc de l'edifici com estava previst per qüestions de seguretat i veure quina destinació es pot donar a aquest solar d'equipaments.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.