Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Justícia i Pau) Fa 30 anys que el Fons Català de Cooperació va néixer a Salt, al Gironès. Era l'any 1986. Va ser constituït per 27 socis i una Junta Executiva presidida per l’aleshores alcalde de Salt, Salvador Sunyer, i formada per sis ajuntaments (Arbúcies, Olot, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona i Terrassa) i tres entitats, entre les quals es trobava Justícia i Pau, juntament amb CIEMEN i Càritas Diocesana.

Recordava Salvador Sunyer en el 25è aniversari: “Aquesta gran aventura la vam iniciar peregrinant d’una ciutat a l’altra, d’un poble a l’altre a fi de proposar als alcaldes que se’n fessin socis segons les seves possibilitats, ja que els fonaments del Fons Català són, precisament, les poblacions associades”.

Aquesta peregrinació inicial, juntament amb el suport d’entitats com Justícia i Pau i el CIEMEN, va contribuir enormement a arribar als 315 socis actuals, entre ajuntaments i entitats supramunicipals, que representen el 86% de la població de Catalunya. Entre tots, s'ha donat suport a gairebé 3.000 projectes de cooperació i/o de sensibilització i educació al desenvolupament.

Al llarg d’aquests 30 anys la cooperació al desenvolupament ha evolucionat molt i el Fons Català ha sabut respondre als nous reptes, l’últim dels quals, malauradament, és la crisi de la població refugiada en trànsit a Europa víctima dels conflictes armats a l’àrea Mediterrània. No obstant això, el municipalisme català ha tingut i està tenint una gran resposta: la participació d’uns 170 ajuntaments i ens supramunicipals, que hi destinen prop d’1,5 milions d’euros per executar 20 projectes d’ajut humanitari a les rutes de fugida, 16 projectes d’educació al desenvolupament i treballen per concretar propostes de suport als municipis que es troben a la ruta que fan les persones refugiades, alhora que s'ha manifestat el compromís del món local d’oferir els nostres municipis territori d’acollida i protecció.

El valor de la celebració d’aquests 30 anys, recordats aquest darrer dimarts 5 de juliol, és més important perquè, malgrat la greu crisi econòmica dels darrers anys, la gran majoria de municipis han continuat mantenint el seu compromís envers solidaritat i la cooperació. Per això, aquesta tardor es farà una celebració a Girona.

A la fotografia podem veure alguns membres de Justícia i Pau com són en Jordi Planas (primera persona a l'esquerra) i al seu costat Mon Marquès (ambós membres de Justícia i Pau Girona). Davant seu, Jordi Canyigueral (ex-president de Justícia i Pau Girona). D'esquenes a la càmara i amb barba, en Jaume Soler, aleshores alcalde d'Arbúcies i al seu costat dret, en Salvador Sunyer, antic alcalde de Salt i soci actual de Justícia i Pau Girona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.